KRUŠEVAC - POLICIJA u Kruševcu istražuje slučaj nezakonitog lova nakon što je ove subote u selu Kukljin pronađen teško ranjen srndać, saznaju “Novosti”. Upucana životinja, na žalost, u ponedeljak je podlegla ranama uprkos naporima veterinara da je spasu. U Lovačkom udruženju Kruševac napominju da su podneli krivičnu prijavu, kao i da se nadaju da će počinilac biti otkriven.

Pročitajte još: Krivolovci u bekstvu odbacili pušku

- U subotu je bio organizovan redovan lov na divlje svinje (nazime), 13 lovaca je bilo u sekciji Kukljin, a oko 11 sati je lovočuvar dobio informaciju o pronalasku ranjenog grla pored glavnog puta-predočava za “Novosti” Milomir Civić, upravnik Lovišta “Rasina”. - Naš lovočuvar je na licu mesta video da se radi o srnećoj divljači, mužjaku u bastu. Bio je u teškom stanju, zadnja desna noga iznad skočnog zgloba bukvalno je bila otkinuta, držala se samo na delu kože.

Civić iznosi za “Novosti” da je potom pozvan predsednik sekcije, obavešten grupovođa. Lov je prekinut i lovci pozvani na zborno mesto. Kontrola dokumentacije, odnosno lovnih karata pokazala je da su isprave uredne, ali niko nije izjavio da je pucao u srndaća. O nemilom događaju odmah je obaveštena policija, koja je počela postupanje u okviru njihove nadležnosti.Pročitajte još: ZBOG AFRIČKE KUGE U BUGARSKOJ: Lovci brane granicu od zaraženih divljih svinja

- Naši lovočuvari su sačinili izveštaj, grlo je odneto u Veterinarsku stanicu Kruševac - napominje sagovornik “Novosti”, dodajući da je ozvađeno 8 kugli sačme.
- Noga mu je amputirana, tretirane su rane, data terapija. Na žalost, posle dva dana, srndać je uginuo.

U Lovačkom udruženju napominju da je srndać divljač u lovostaju. Lov na mužjake dozvoljen je samo od 15. aprila do 30. septembra, a za ženku, od 1. septembra do 31. januara. Kako nezvanično saznajemo, policija je u postupku dokazivanja eventualnog nezakonitog lova, oduzela lovcima 13 pušaka. Sankcije za nezakonit lov su rigorizne, regulisane su članom 276 Krivičnog zakonika. Počiniocima su zaprećene novčane kazne i kazne zatvora.

LOV STROGO KONTROLISAN


U Lovištu “Rasina” lov je strogo kontrolisan, a oblast lova i lovočuvarstva striktno je uređena i pravilnicima. Grla u lovištu se preobrojavaju u proleće i pravi se godišnji plan upravljanja. Posebno se obraća pažnja na srneću divljač, koja ne sme da se lovi puškama-sačmaricama, već isključivo oružjem sa olučenim cevima (karabinom). I za razliku od lova na divlje svinje, srndaći se mogu loviti samo pojedinačno, uz obavezno prisustvo stručnog pratioca.