AKO je tačna tvrdnja istraživača da se naše ponašanje na internetu pretvara u "proizvod" na osnovu kojeg neki centri moći u svetu sklapaju sliku o našim karakteristikama, imaće ti belosvetski nalitičari pune ruke posla u našem internet regionu. Posebno na relaciji Hrvatska - Srbija.

Pročitajte još - Hrvati prete Bunjevcima u Srbiji: „Dabogda vas poklali“!

Kao da na toj relaciji već nije dovoljno ružna slika i posle nedavnih incidenata, što saborskih, što onih na splitskoj Rivi, uvrede s one strane počele su da preskaču društvene mreže i stižu i na privatne adrese pojedinim srpskim istoričarima, političarima, novinarima...

Povodom emisije "Geopolitika", emitovane 7. februara, u kojoj je gost bio kolumnista "Pečata" Nikola Vrzić, na službenu imejl adresu Milorada Vukašinovića pristigao je komentar pun mržnje i uvreda, ne samo njemu kao autoru emisije i njegovom gostu, nego i čitavom srpskom narodu.

Potpisnik je izvesna Mila Perković, koja je i ranije pogrdnim upisima komentarisala njegovu emisiju na jutjub - kanalu, ali ovoga puta pronašla je njegovu mejl-adresu i uputila sijaset ružnih reči.

Vukašinović kaže da je reč o jednom od nekoliko redovnih "komentatora" koji se oglašavaju povodom njegove emisije, a čiji se iskazi, nažalost, odlikuju primitivizmom i ustaškim govorom mržnje. Na njih dosad nije reagovao.

Komentar koji je stigao Vukašinoviću

Gledaocima ugledne Vukašinovićeve emisije poznato je da se bavi političkim, socijalnim i istorijskim fenomenima, kao i da su njegovi sagovornici mahom ličnosti koje, na veoma odgovoran i kompetentan način, promišljaju o ovdašnjim i svetskim dešavanjima.

- U konkretnoj emisiji, situacija u Hrvatskoj pomenuta je u širem kontekstu sve komplikovanijih događaja u BiH. U tom smislu pomenuta je "reustašizacija Hrvatske" kao "vid socijalne terapije" koji tamošnja politička klasa forsira kako bi izbegla nezgodna pitanja u vezi sa drugim problemima sa kojima se suočava ova država - objašnjava Vukašinović i napominje da o svemu ovome govore i neki hrvatski intelektualci.

Aleksandar Raković Foto Arhiva VN

I ugledni istoričar Aleksandar Raković dobija teške uvrede od, kako kaže, hrvatskih šovinista i crnogorskih separatista. Među "komentatorima" je i gore pomenuta "Mila Perković".

- Interesantno je da svi oni koji su slali te uvrede mahom imaju srpska prezimena. Ako ta prezimena nisu lažna, onda je reč o ljudima čiji su preci nekada delili sa nama srpsko poreklo, pa oni danas pate od problema konvertita - veli Raković, koji će uskoro na tu temu objaviti knjigu.

Ovaj istoričar tvrdi da u psihologiji konvertita postoji i psihološki i sociološki problem sa prethodnim identitetom samo što to niko u javnosti od stručnjaka ne govori iz bojazni da će biti optuženi za političku nekorektnost.

Visoki predstavnik vojvođanskih Bunjevaca Mirko Bajić Foto Tanjug

BUNjEVCI - NI NACRTANI

VISOKI predstavnik vojvođanskih Bunjevaca Mirko Bajić kaže da posle svake aktivnosti koja se tiče afirmacije bunjevačkog identiteta njemu stiže mnoštvo uvredljivih reči onih, koji Bunjevce ne vole da vide ni "nacrtane", a kamoli aktivne u političkom životu.

- Nastojim da se na to ne obazirem, ali nije prijatno kad vam neko preti porodici - kaže Bajić za "Novosti".