U OPŠTINI Knić sve je više zainteresovanih povrtara za kooperativnu proizvodnju kornišona čija proizvodnja na 10 ari donosi "čistu" zaradu od 2.000 do 3.000 evra. Ugovore o kooperativnoj proizvodnji kornišona u ovoj godini potpisalo je 90 povrtara iz te opštine, a prijavljivanje nije završeno.

Saradnja povrtara iz opštine Knić sa jednom beogradskom firmom počela je prošle godine kada se u proizvodnju kornišona uključilo 60 poljoprivrednika.

Pročitajte još - Za kornišone dobra cena

Firma iz Beograda poljoprivrednicima daje rasad, hemijska sredstva, folije, protivgradne mreže, radi hemijsku analizu zemljišta, osigurava useve, angažuje poljoprivrednog stručnjaka i obezbeđuje plasman kompletnog roda. Sva ta ulaganja povrtari vraćaju u robi.

Na sastanku koji je održan u opštini je rečeno da je u pitanju isplativa proizvodnja o čemu govori podatak da je na 10 ari pod kornišonima moguće zaraditi od 2.000 do 3.000 evra.

Sadnja kornišona je planirana od 20. maja, a berba počinje od 20. juna i traje do 10. septembra.

Prvi put ove godine planirano je i ugovaranje proizvodnje paprike, a za jesen je planirano ugovaranje proizvodnje pitome jagode.

CENA

PREDVIĐENA cena kornišona prve klase je 90 dinara za kilogram, garantovan je plasman celog roda, a u opštini Knić biće organizovana dva otkupna mesta.