U NOVI Sad je ovih dana stiglo obaveštenje o tome da su u Strazburu veoma zainteresovani za uspostavljanje saradnje sa našim gradom, koji je ove godine omladinska prestonica Evrope, a 2021. biće evropska prestonica kulture.

- Od Aleksandre Đurović, ambasadorke u Stalnoj misiji Srbije pri Savetu Evrope, stigla nam je informacija da Strazbur želi da uspostavimo saradnju, što je za Novi Sad važno, posebno ako se ima u vidu značaj tog političkog, privrednog i kulturnog centra na severozapadu Francuske - kaže, za "Novosti", Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Biće to, kako dodaje, važan nastavak procesa saradnje sa Francuzima, budući da se uskoro očekuje i potpisivanje sporazuma sa još tri francuska grada koja se nalaze u neposrednoj blizini Pariza, u departmanu Valoaz, a s kojima potpisani protokol o namerama čeka od 2016. godine.

- Sa naše strane je sve spremno za potpisivanje sporazuma o saradnji sa Angjen le Benom, Sen-Le-la-Foreom i Tavernijem. Čekamo samo da njihovi gradonačelnici to potvrde, a onda će uslediti naša redovna procedura, koja se završava verifikacijom Vlade Srbije.

Petrović ističe izuzetan značaj saradnje sa Francuzima, budući da je reč o gradovima u industrijski najrazvijenijem delu ne samo Francuske, nego i Evrope, pa se Novi Sad može nadati i novim francuskim investicijama.

PROČITAJTE JOŠ - POTENCIJALI NOVOG SADA PREDSTAVLjENI U NEMAČKOJ: Evropske titule dodatna prednost

- Otkako je naš grad poneo dve prestižne evropske titule, postao je poželjan partner za razvijeni svet, u prvom redu za mnoge evropske gradove koji žele da sarađuju.

Imena gradova pobratima, Foto Z. G.

Jedan od onih sa kojima bi ove godine trebalo da bude ozvaničena saradnja jeste i bugarski grad Plovdiv. S naše strane je, kako tvrdi Petrović, sve pripremljeno, čeka se skori odgovor komšija pa da gradonačelnici potpišu odgovarajući sporazum.

Plovdiv je ove godine evropska prestonica kulture, tako da bi određena iskustva i te kako mogao da prenese Novom Sadu.

Saradnja Novog Sada je proteklih godina posebno intenzivna, u mnogim oblastima, sa Nižnjim Novgorodom, Gomeljom, Temišvarom, Dortmundom, Pečujem, Ulmom, a odnedavno i sa Krfom.


MODENA PRVA, TOLUK POSLEDNjI

NOVI Sad je grad pobratim sa 11 gradova sveta, a prvo bratimljenje uspostavljeno je sa italijanskom Modenom 1974. godine. Poslednje je ozvaničeno sa meksičkom Tolukom 2015.

- Naš zakon više ne poznaje termin bratimljenje, nego se uspostavlja sporazum o saradnji dvaju gradova - objašnjava Petrović.