ODBORNICI opozicije upozoravaju da se zdanje na Desankinom vencu, koje je odlukom Skupštine grada u Valjevu dato na upravljanje Modernoj galeriji - za buduću zbirku fantastike - nalazi u postupku restitucije. Zato i postavljaju pitanje ko će finansirati rekonstrukciju i koliko je novca dosad uloženo u radove koji su prekinuti?

- Zdanje na Desankinom vencu je vlasništvo nekoliko porodica koje posredstvom Agencije za restituciju traže da im ono bude vraćeno. Zato smatram da bi, pre davanja na korišćenje bilo kome, trebalo čuti šta o svemu misle naslednici - kaže odbornik DS Slobodan Pavlović.

Podsetimo, za formiranje zbirke fantastike u Valjevu se zdušno zalagao još osnivač ovdašnje Moderne galerije, slikar i akademik Ljuba Popović, a brojna dela koja bi sačinjavala zbirku već imaju status nacionalnog umetničkog blaga...

PROČITAJTE JOŠ - ISPUNITI ŽELjU LjUBE POPOVIĆA: Inicijativa za osnivanje muzeja fantastike u rodnom gradu velikog slikara

- To je izuzetno dobra ideja, ali ovdašnja javnost ne zna koliko je sredstava uloženo u renoviranje zgrade za koju je prvobitno bilo rečeno da će biti Gradska kuća. Umesto toga, aktuelna lokalna vlast bez jasne kulturne strategije predlaže pokretanje novog elitističkog projekta, ne navodeći koliko će to sve koštati Valjevo i Valjevce - zaključuje nezavisni odbornik Ljubomir Radović.