PRVI dan privremenog snabdevanja Užičana vodom za piće iz cisterni koje su raspoređene na više lokacija u gradu je protekao bez većih problema.

Ovakav režim isporuke je neophodan posle uključivanja jezera Vrutci u sistem jer se voda iz akumulacije može koristiti za piće tek posle tri uzastopne analize koje će pokazati da je isporučena česmovača ispravna.

- Fabrika za preradu vode na Cerovića brdu je bez problema prešla na korišćenje vode sa akumulacije Vrutci, a za privremeno snabdevanje su obezbeđene 24 auto-cisterne koje vodu isporučuju na 73 lokacije, a tu je i 26 stacionarnih cisterni namenjenih ustanovama i privredi - saopšetno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije, uz napomenu da su cisterne dezinfikovane i kvalitet vode iz njih redovno kontroliše ovdašnji Zavod za javno zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE PET GODINA: Vrutci će poteći iz slavina

Inače, akumulacija Vrutci je iz sistema vodosnabdevanja isključena pre pet godina, posle pojave toksičnih cijanobakterija u jezeru, pa je grad na Đetinji prešao na izvorište Sušičko vrelo.

- Uveravamo sugrađane da će novo postrojenje Užičanima isporučivati vodu koja u potpunosti odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti - zaključuje direktor ovdašnjeg "Vodovoda" Duško Ljujić.

NOVAC

UŽIČANI su nedavno uspešno završili rekonstrukciju i dogradnju sopstvene Fabrike vode, za šta je Vlada Srbije obezbedila 650, lokalna samouprava 80, a ovdašnji "Vodovod" 50 miliona dinara.