ZDANjE na Desankinom trgu, u kojem su nekada bile smeštene redakcije Radio Valjeva i lista "Napred", Skupština grada u Valjevu je dala na korišćenje ovdašnjoj Modernoj galeriji, pa će u objektu iz 1905. biti smeštena Zbirka fantastike.

Umetnici koji su u njoj izlagali su, naime, neka dela poklanjali Modernoj galeriji, pa ona danas poseduje impozantnu kolekciju. Po zamisli akademika Ljube Popovića koji zauvek počiva u Valjevu, upravo ova platna bi trebalo da budu izložena u okviru Zbirke fantastike. Popović se, inače, zdušno zalagao i za to da baš u Valjevu bude otvoren i Muzej fantastike...

Pročitajte još: U Valjevu dela Ljube Popovića, Branka Miljuša, Miloša Šobajića i Olje Ivanjicki

Zanimljivo je i to što jednu od najlepših zgrada u Valjevu - zajedno sa kolegom Čedomirom Gagićem - "potpisuje" Leonid Zisić, deda Leonida Šejke koji je do Prvog svetskog rata bio okružni inženjer u gradu na Kolubari, naročito upamćen kao vrsni projektant mostova.

- Ovde je prvobitno, čak četiri decenije, bila smeštena Valjevska štedionica, potom i sedište Opštine, pa mediji, a ubuduće će reprezentativno zdanje doprinositi još značajnijoj zastupljenosti Valjeva na kulturnoj mapi Srbije - zaključuje direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.