ODLUKOM odbornika SO Žitište o likvidaciji JKP "Razvoj" i Kulturno-prosvetne zajednice (KPZ), u ovoj opštini kod Zrenjanina potvrdili su odlučnost da rekonstruišu javni sektor.

Potreba za racionalizacijom uprave, javnih preduzeća i ustanova istaknuta je još 2017. godine, jer budžet ove male i nerazvijene opštine nije više mogao da izdrži teret troškova. Međutim, žilava i nabujala administracija grčevito se tome odupirala, i tokom cele 2018. odbijala svaku pomisao da se uvede u red.

- Ignorantski i oportunistički odnos u iznalaženju optimalnih rešenja za sve, prekinuli smo odlukom o gašenju JKP "Razvoj" i KPZ. Jednostavno, postalo je neizdrživo, a posao nastavljamo racionalizacijom uprave - kaže Mitar Vučurević, predsednik Opštine Žitište, inače čelnik lokalnog SNS.

Pročitajte još: Žitište: Ukidaju se izmišljene funkcije

Istovremeno, Vučurević samokritički konstatuje da već desetak godina, ko god da se u Žitištu učlani u stranku, dobija posao u upravi ili javnim preduzećima. To je dovelo do toga da u JKP "Razvoj", od 25 zaposlenih, samo osmoro radi na direktnim komunalnim poslovima i tako izdržava 17 ostalih, koji ne dolaze na posao ili samo sede. Godišnje ovo JP ostvaruje prihod od 18 miliona dinara, dok se iz budžeta izdvaja još 40 miliona.

- Sve komunalne delatnosti objedinićemo u postojeće JP "Ekos", koje će imati ukupno 45 radnika i samo zarađivati 50 miliona dinara, dok će se iz budžeta izdvajati 20-30 miliona - objašnjava učinak racionalizacije Vučurević. On ističe da se cene komunalija neće menjati, a očekuje povećanje zarada radnika i njihove minimalne plate od 40.000 dinara.

KPZ je odavno izgubio funkciju, o čemu svedoči podatak da od sedmoro zaposlenih "kulturnih" delatnika, četvoro vode knjigovodstvo, a niko nema visoko obrazovanje. Šokantno je bilo i otkriće revizora da su ovde sami, bez znanja opštinske uprave, povećali plate, pa su samo u 2017. oštetili budžet za skoro 1,4 miliona dinara. Pritom, direktorka je sebi izdala rešenje i naplatila prekovremeni rad, što je sve ubrzalo odluku o gašenju ustanove.

- Ranije smo smanjili broj funkcionera i članova veća, a sada sledi racionalizacija uprave. Imamo paradoskalnu situaciju, da zaposleni neće da se doškoluju ili usavrše, a mnogi sa fakultetskim diplomama čekaju posao. To ćemo promeniti i dati šansu mladima da ostanu u Žitištu, da ovde zasnuju porodicu i nađu budućnost - poručuje Vučurević, i dodaje da je od ove nedelje počela elektronska evidencija i kontrola radnog vremena u zgradi Opštine.

SVI HOĆE DRŽAVNI POSAO

PET godina otkako sam predsednik, niko mi se nije obratio za pomoć za pokretanje privatnog biznisa, sufinansiranje poljoprivredne ili slične proizvodnje, izradu projekata, zbog apliciranja na konkurse... Svi bi državni posao, da malo rade za 30.000 dinara - kaže Vučurević. Inače, muka Žitišta je što nikako ne može da dođe do stručnjaka, čak i u ugašenom JKP "Razvoj" godinama nisu imali tehnologa za vodu.