U crkvi u Brankovini, kod Valjeva, episkopi šabački Lavrentije i valjevski Milutin služiće u ponedeljak parastos povodom 26 godina od smrti naše čuvene pesnikinje Desanke Maksimović, rođene u tom lepom i pitomom selu.

Pročitajte još: CEREMONIJA U BRANKOVINI: Obeleženo 215 godina vaskrsa srpske države (FOTO)

Episkop Lavrentije je poznat kao veliki poštovalac dela Desanke Maksimović, ne samo dok je bio episkp šabačko-valjevski, već znatno pre i do današnjih dana. Mada Brankovina, odavno, nije deo eparhije u njegovoj nadležnosti, vladika Lavrentije čuva uspomenu na našu pesničku divu, ali i na druge značajne ličnosti iz valjevskog kraja.U svom rodnom selu, Bogoštici, kod Krupnja, episkop šabački je, u okviru manastirskog kompleksa, podigao crkvu, repiliku Njegoševe kapele na Lovćenu, i otvorio Dom pesništva „Desanka Maksimović“.

Krajem prošle godine, u Eparhiji šabačkoj, podeljeno je besplatno 30.000 knjiga u kojima su najlepše religiozne pesme Desanke Maksimović, koji je pažljivo odabrala Krstana Tasić. U organizaciju Eparhije šabačke, u goste vladiki Milutinu i sveštenstvu tog dela Srbije, stiže i 55 učenika Srednje medicinske škole iz Šapca, koji će da recituju pesme omiljene tetka Dese.Crkva u Bogoštici gde je dom pesništva Desanke Maksimović - Foto: V.Mitrić