U SRBIJI je sve više obolelih od gripa, a virus AH1N1 odneo je tokom današnjeg dana još tri života - dva u Nišu i trogodišnjeg deteta u Čačku.

Dete starosti dve godine i osam meseci preminulo je jutros oko 5.40, na odeljenju pedijatrije u čačanskoj opštoj bolnici. Prema našim saznanjima, dete je hospitalizovano u petak uveče, i to sa znacima respiratorne infekcije.

- Sprovedene su sve dijagnostičke procedure i uključena je adekvatna terapija, uz praćenje vitalnih funkcija, koje su bile stabilne i na poslednjem kliničkom pregledu, oko četiri sata ujutru - rekla nam je dr Biljana Kočović, portparolka čačanske bolnice. - Ubrzo iza toga dolazi do iznenadnog pogoršanja, i uz sve preduzete mere reanimacije pedijatra i anesteziologa, nažalost, mogli su samo da konstatuju smrt.

Prema rečima dr Kočovićeve, o ishodu ovog slučaja koji je potresao čačansku javnost obaveštene su sve nadležne ustanove i podnet je zahtev za kliničku obdukciju. Još nije poznato da li je dete bilo zaraženom virusom gripa tipa AH1N1. Inače, roditelji su nekoliko dana pre nego što se dogodila tragedija dete vodili kod izabranog pedijatra u Dečji dispanzer ovdašnjeg Doma zdravlja, gde je dobilo propisanu terapiju.

Pročitajte još: Pet žrtava virusa gripa, među njima i dete

Prema našim saznanjima, uzrok pogoršanja stanja deteta mogao bi da bude akutni respiratorni sindrom koji može da nastane kao posledica virusa gripa.

I hronični bolesnici M. S. (66), iz sela Orljane kod Doljevca, i Lj. J. (75) iz Suvog Dola kraj Niša, preminuli su u noći između petka i subote usled komplikacija uzrokovanih virusom gripa. Kod oba pacijenta analizom krvi potvrđeno je prisustvo virusa gripa AH1N1, a oni su na Kliniku za infektivne bolesti primljeni u vrlo teškom stanju, kažu u KC Niš.

BLIZANCI MALIŠAN koji je danas preminuo, a zbog kojeg tuguje ceo Čačak, imao je sestru bliznakinju koja, na sreću, nema ozbiljnije simptome gripa. Za svaki slučaj, lekari čačanske bolnice brinuće o njenom zdravlju. Inače, roditelji malih blizanaca dugo su se lečili od steriliteta i godinama se nadali potomstvu.

Prema njihovim rečima, u KC Niš su na Klinici za infektivne bolesti trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih je jedanaestoro na respiratorima sa teškom kliničkom slikom.

- Kada je reč o Klinici za dečje interne bolesti, trenutno je ukupno hospitalizovano osmoro dece. Za sve novoprimljene, poslati su uzorci krvi na analizu, i čekaju se rezultati. Opšte stanje pacijenata je dobro - ističu u KC Niš.

Od početka sezone gripa, od komplikacija je na Infektivnoj klinici u Nišu preminulo pet osoba. Broj obolelih od sredine januara do danas je blizu 4.000.

MERE PREVENCIJE

NA području Pirotskog okruga registrovane su 2.082 osobe obolele od gripa i oboljenja sličnih gripu u svim uzrasnim grupama, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot. U narednom periodu očekuje se porast broja obolelih od gripa na području Pirotskog okruga i potrebno je pojačati mere prevencije i kontrole širenja gripa, saopštavaju iz Zavoda.

VAKCINE

U NIŠU je vakcinu protiv gripa primilo 20 odsto više građana nego prošle godine. Lekari podsećaju da je najbolji način prevencije upravo vakcina protiv gripa koju građani mogu besplatno dobiti u Domu zdravlja.