SNIMAK uginulih pasa, okruženih izgladnelim i bolesnim životinjama, iz subotičkog azila "Aleks", koji se pojavio na društvenim mrežama, zgrozio je javnost. Međutim, iako je javnost alarmirana strašnim prizorom, zvanična prijava nadležnoj veterinarskoj inspekciji i Osnovnom javnom tužilaštvu, nije podneta.

Snimak je postavilo Udruženje "Levijatan", koje optužuje azil da se tamo nehumano postupa prema životinjama, da u istom prostoru borave psi, svinje i dva vuka, da je prisutan kanibalizam među životinjama.

- Poslali smo dopis veterinarskoj inspekciji, policija je izašla na uviđaj, obavešteno je tužilaštvo - kažu u Udruženju "Levijatan". - Uz vukove, mrtve i međusobno pojedene pse, ovde su i svinje koje se hrane mesom. Azil ne ispunjava elementarne higijenske uslove, životinje su vidno izgladnele i bolesne, svinje nevakcinisane. Tražili smo da inspekcija zabrani rad azilu, naloži otklanjanje nedostataka...

U Odseku veterinarske inspekcije Severnobačkog okruga pak navode da ni od nevladine organizacije, ni od nadležnog OJT, nisu dobili zvaničnu prijavu. Takođe, i u OJT kažu da nisu dobili prijavu protiv azila "Aleks".


PROČITAJTE JOŠ - STRAVIČAN PRIZOR U DVORIŠTU AZILA: Psi u kutijama za cipele!


Kako nezvanično saznajemo, prostor se ne vodi kao azil, nego kao gazdinstvo, te je na njemu moguće držati i druge životinje. Naravno, u odgovarajućim uslovima. Tačno je da se tamo nalaze dva vuka, ali su poreklom iz beogradskog zoo-vrta, a tu su po rešenju Ministarstva životne sredine.

- Inspekcija je proteklih decenija više puta kontrolisala gazdinstvo, kome je rešenjem republičke veterinarske inspekcije zabranjen unos pasa, odnosno, ne mogu da ih primaju sa ulice, te se broj pasa smanjuje, sa početnih 900, sada ih je manje od 200 - nezvanično saznajemo u inspekciji. - Psi su vakcinisani, imaju potvrdu o veterinarskoj nezi, proveren je i donator hrane. Ovo sve najviše liči na međusobni sukob nevladinih organizacija... Vlasnica azila Adrijana Nađ ljubazno nam je otvorila vrata azila, ali, po savetu advokata, nije želela da govori za medije.