DO kraja ove nedelje biće oglašena nova, četvrta po redu, prodaja posrnule zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija" - saznaju "Novosti". U zrenjaninski Privredni sud, koji od 2012. vodi stečajni postupak nad "Jugoremedijom", stiglo je obaveštenje stečajnog upravnika o prodaji imovine jedine preostale srpske farmaceutske fabrike koja još nije dobila gazdu.

- Ukoliko bude zainteresovanih, koji u roku od deset dana od objavljivanja oglasa treba da otkupe dokumentaciju i uplate depozit od 762.706.271 dinara, novo javno nadmetanje za prodaju "Jugoremedije" održaće se 26. februara - potvrdio nam je stečajni upravnik Radovan Savić.

Kao što je najavio prilikom poslednje neuspele prodaje novembra 2018, početna cena na novoj licitaciji značajno je umanjena. Sve nekretnine, pogoni na više od 73.000 kvadratnih metara i oprema fabrike, procenjeni na 3.886.831.654 dinara, na trećoj prodaji ponuđeni su za 50 odsto ove vrednosti. Sada je ona umanjena za novih 36 odsto i početna cena je 1.239.397.691 dinara.

Pročitajte još - JUGOREMEDIJA: Propala i druga prodaja

U imovini za prodaju je i intelektualna svojina "Jugoremedije" - žigovi 21 farmaceutskog preparata. Nema međutim, dozvola za prometovanje ovih lekova, a poteneijalni novi vlasnik može da dobije samo parnicu koju "Jugoremedija" vodi protiv novosadskog "Union medika", bivšeg zakupca pogona u Zrenjaninu. Poverioci, međutim, od početka upozoravaju da fabrika, njeni zidovi i mašine, nisu nikome potrebni bez dozvola za prometovanje najvrednijom imovinom.

- Oglašavanje je zbog toga uzaludno. Otezanje prodaje ove jedine preostale srpske farmaceutske kompanije, kao da je smišljeno da se ona totalno obezvredi. I, na kraju proda za 1 evro, ili nekome pokloni - kaže, za "Novosti", Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca, najavljujući da će se odbor, zajedno sa malim akcionarima do kraja boriti za fer prodaju "Jugoremedije".

I RADNICI TRAŽE ODŠTETU

POVERIOCI "Jugoremedije" potražuju 2,9 milijardi dinara. Najveći deo (1,6 milijardi) odnosi se na banke, koje imaju hipoteke na imovinu. Bivši radnici potražuju 130 miliona, a posebnim tužbama traže i odštetu od države zbog maratonskog stečaja.

PARNICA

IAKO je bivši zakupac "Union medik" imao obavezu da vrati dozvole za prometovanje lekova, on se oglušio i zahteva naknadu troškova oko registracije, zbog čega se vodi sudska parnica.