JKP “Vodovod i kanalizacija” nastaviće izgradnju kanalizacionih priključaka, a jedan od važnih poslova u ovoj godini biće izgradnja dovodnika za Begeč, kao i izgradnja kompletne sekundarne mreže za stanove za vojsku i policiju, koje država gradi u naselju Jugovićevo. Na listi radova je i rekonstrukcija obe mreže u delovima Podbare.

Dovodnik u Begeču gradiće se od Ulice Branka Ćopića na Adicama do kružnog toka u Veterniku, a za početak radova grad je izdvojio 100 miliona dinara. Time će se dodatno stabilizovati vodosnabdevanje Veternika i Futoga. Za kompletnu izgradnju dovodnika za Begeč, potrebno je 250 miliona dinara, dok je u rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže neophodno uložiti 160 miliona dinara i 30 miliona dinara za obnovu izvorišta. S obzirom na to da je reč o velikoj investiciji, u ovom preduzeću napominju da je potreban duži vremenski rok da se realizuje.

Pročitajte još: Crpna stanica najveća stavka

U predstojećoj građevinskoj sezoni, kako najavljuju iz ovog preduzeća, planiraju izradu nekoliko značajnih projekata. Između ostalog, to su projekti za rekonstrukciju kanalizacione mreže u Banovinskom prolazu, parkinga u dvorištu Skupštine grada, rekonstrukciju Ulice Nikole Tesle, sa izgradnjom crpne stanice, zatim spajanje južnog i severnog sliva od Radničke ulice do Kvantaške pijace, koji su u sklopu projekta izgradnje Centralnog prečistača otpadnih voda.

- U planu je i izrada projekata rekonstrukcije kanalizacione mreže od Avijatičarske ulice do Bulevara kralja Petra Prvog - navode u JKP “Vodovod i kanalizacija”. - Reč je o problematičnoj deonici jer je ceo taj potez građen u različitim vremenskim periodima. Cevi nisu na istim dubinama jer je to bio rubni deo grada u vreme kada je kanalizacija građena.

Radiće se i studija hidraulične analize, kako bi se ispunili zahtevi predviđeni Zakonom o zaštiti od požara, jer je javna mreža predviđena za gašenje požara, te je neophodno da se uradi analiza za ceo grad.

PRIKLjUČAK

ZBOG izmene Zakona o ozakonjenju objekata, novembra prošle godine, uvedena je novina po kojoj je neohodno, da bi objekat legalno bio priključen na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, da se okonča postupak ozakonjenja, odnosno legalizacije.