REPUBLIČKIM budžetom za ovu godinu, na ime izgradnje novog kolektora otpadnih voda u borskim rudnicima je opredeljena 1,1 milijarda dinara. Kako je predviđeno, tokom 2019. bi za početak rešavanja najvećeg ekološkog problema u Srbiji trebalo da se izdvoji 250, dogodine 600, a 2021. preostalih 250 miliona dinara.

Međutim, taj novac je u republičkom budžetu prvi put bio planiran još 2017, potom je "prenet" u narednu godinu, ali - uprkos brojnim obećanjima - radovi ne samo što nisu počeli, već se nezvanično saznaje da nije okončana ni izrada studije za pomenuti projekat.

U dopisu koji je lane, pre privatizacije RTB, iz ovog preduzeća bio upućen Ministarstvu rudarstva, navodi se da je kompletan sistem funkcionisanja flotacijskog jalovišta, sa postojećim objektima, u "nesigurnom stanju"...

Pročitajte još: Kolektor u RTB "Bor" i dalje preti otrovima

- Da bi se povećala bezbednost i smanjio rizik od ekološke katastrofe usled eventualnog proboja jalovišta, planirana je izgradnja tunela, kao trajno rešenje za regulaciju Kriveljske reke. RTB je spreman da u punom kapacitetu preuzme obavezu projektovanja novog tunela, ali očekujemo smernice za naredne aktivnosti, a pre svega da nam se da model za prenos i korišćenje sredstava koja su definisana budžetom Republike Srbije - navedeno je u pomenutom dopisu.

Ispostavilo se, ipak, da izgradnja novog kolektora dugog oko 6.300 metara - koji bi trebalo da prođe i kroz stensku masu - navodno, nije započeta iz tehničkih razloga...

U RTB podsećaju na to da je novac na računu Ministarstva rudarstva koje bi trebalo da im omogući raspolaganje sredstvima, ili da za početak izgradnje kolektora bude formirana posebna komisija. Tvrde i to da bi najbolje bilo sačiniti rudarski projekat izgradnje novog kolektora i onda što pre započeti izgradnju. Jer, čelnici gradova iz istočne Srbije odavno strahuju da bi otpadne vode, pune toksičnih materija, mogle da ugroze priobalje Dunava - sve do Crnog mora.

Pročitajte još: Bor više nije “crna ekološka tačka”?

- Problem kolektora nad Zaječarom visi kao Damoklov mač, jer bi u slučaju proboja jalovišta bilo ugroženo više od 50.000 žitelja našeg grada - ističe gradonačelnik Boško Ničić, a izgradnju novog kolektora i sprečavanje eventualne ekološke katastrofe zdušno podržava i prvi čovek Negotina Vladimir Veličković.

NAJGORI SCENARIO

SADAŠNjI kolektor, koji je zapravo tunel otpadnih voda koje sadrže nekoliko miliona kubika otrovnih materija - uključujući arsen, živu, nikl i druge teške metale - prostire se ispod jalovišta rudnika bakra Veliki Krivelj i u veoma je lošem stanju.

Po najgorem scenariju, obilne padavine bi mogle da dovedu do rušenja brane i onda bi konstantni protok flotacijske jalovine iznosio od 4.200 do čak 20.000 kubika na čas. Veoma brzo bi poplavila sela nizvodno od brane, ali i veći deo Zaječara, dok bi talas zagađenja do reke Timok stigao za dva sata i kasnije završio u slivu Dunava...