JAGODINA – Nakon velikog metalnog globusa s merdijanima i paralelama, koji predstavlja zemljinukuglu, na kružnom toku na izlazu iz Jagodine postavljena je i statua Jovanče Micića, koja je 2,2 puta viša u odnosu na prosečnu visinu čoveka. U globusu će biti postavljeno nekoliko kofera, a jedan će biti postavljen i u ruci Jovanče. Spomenik legendarnom svetskom putniku Jovanči Micići, glavnom liku Branislava Nušića u komediji „Put oko sveta”, bići simbol Jagodine.

- Uvek su nas nazivali Ćuranima, ali mislim da je bolje da simbol Jagodine bude Jovanča, koji je rekao „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“. Ja sam bio i u Africi, Americi, Rusiji, u svetskim centrima, ali kada se vratim u Jagodinu, ona mi je najlepša. Ne zato što sam emotivno vezan, već zato što su sva sela asfaltirana, domovi kulture i škole adaptirani, postoje penzionerski klubovi, ambulante. Mnogo se razlikujemo od drugih gradova – kazao je predsednik Skupštine Grada Jagodine Dragan Marković Palma.


On je ocenio da će to biti nova turistička atrakcija, jer će biti napravljen prilaz kako bi posetioci mogli da se fotografišu.