POČINjE izgradnja trećeg proizvodnog pogona kinesko-danske kompanije za proizvodnju memorijske pene "Heltker Jurop", koja će u rumsku Industrijsku zonu uložiti više od deset miliona evra. Ovaj investitor, inače, u Srbiji posluje već tri godine, dosad je realizovao dve od najavljene četiri faze i dogodine će - pored već angažovanih 600 - zaposliti još najmanje 300 radnika.

Kako je najavljeno, završetkom treće faze će fabrika u kojoj se proizvode dušeci, naddušeci i jastuci od memorijske pene, pored dve postojeće hale, tokom 2019. dobiti još jednu, pa će se proizvodnja obavljati na površini od čak 70.000 kvadrata.

Pročitajte još - ITALIJANI OTVORILI POGON U RUMI: Salate iz Dobrinaca u izvoz

- Takozvani zemljani radovi su već završeni, i čekamo još neke dozvole pa da započnemo izgradnju. Od početka godine smo završili drugi pogon na 10.000 kvadrata, a kada okončamo sve četiri faze koje smo najavili još na početku poslovanja u Rumi, bićemo jedna od najvećih fabrika u Srbiji - kaže direktor "Heltker Juropa" i zastupnik investitora Aleksandar Podravac, i precizira da je čak 98 odsto proizvodnje namenjeno izvozu, odnosno evropskom i tržištu SAD.

Inače, investitor je prvobitnih 5,6 hektara dobio bez naknade, na osnovu Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta i u skladu sa Planom zapošljavanja 225 radnika. Veoma brzo se, međutim, ispostavilo da im ta površina neće biti dovoljna, pa su kupili dodatnih 3,2 hektara.

- Vrednost naše ovogodišnje proizvodnje dostiže 25 miliona evra, a već dogodine očekujemo da će taj bilans biti udvostručen. Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, ali nastavljamo ulaganja i proširivanje kapaciteta jer nam je cilj još veća dobit - kaže Podravac, i podseća na to da će sve četiri faze investicionog ciklusa koštati oko 50 miliona evra, uz zapošnjavanje čak 1.200 ljudi.

Pročitajte još - Nepalci otvorili novi pogon u fabrici nudli u Rumi

Konkurs za nove radnike je već otvoren, a kompanija je organizovala prevoz za zaposlene iz ostalih, mahom okolnih opština.

CENTAR

POGON ove firme u Kini se prostire na čak 400.000 kvadrata. Tokom poslednjih nekoliko godina su pozicije u matičnoj zemlji ojačali plasiranjem novog brenda pod nazivom "Emili", a Aleksdandar Podravac najavljuje da će deo proizvodnje za evropsko tržište biti premešten upravo u Rumu.

Inače, "Heltker Jurop" je 2012. nastao u Novom Sadu, kao rezultat zajedničkog ulaganja danske kompanije "Everest" i kineskog "Heltkera", svetskog lidere u proizvodnji memorijske pene.