GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević preuzeo je ključeve Omladinske prestonice Evrope u portugalskom gradu Kaškaišu, na završnoj ceremoniji održanoj danas u toj aktuelnoj evropskoj prestonici mladih.

Novi Sad je jedini grad izvan EU koji je osvojio tu titulu, a poneće je iduće, 2019.godine.

- U veoma složenom danu za našu državu doneli smo bar malo radosti. Bar na jednom polju smo pokazali da možemo da pobeđujemo u Evropi naše konkurente. Srbija itekako može da se takmiči na evropskom polju i pobeđuje. Ovo je velika stvar za Novi Sad - izjavio je Vučević za RTV.

Gradonačelnik je poručio da mladi treba da kreiraju politiku u odnosu na mlade i da preuzimaju odgovornost.

- Treba da pokažemo da najmlađi i mladi imaju razloga da nastave da žive i bore se za svoju državu i gradove.

Zvaničan program u Novom Sadu, kako je najavio Vučević, počeće 26. januara a planirano je više od 150 događaja u 2019. godini.

- Omladinska prestonica Evrope je titula koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. To što smo je mi poneli, znači da je prepoznat potencijal Novog Sada, kao grada perspektive za sve mlade ljude – istakao je gradonačelnik Novog Sada.

U pripremu i realizaciju celog projekta „OPENS 2019“ sarađuje sa 42 omladinske organizacije. Realizovano je 46 programa, sa preko 100 partnera iz regiona, a cilj je da u 2019. godini u Novom Sadu programima Omladinske prestonice Evrope bude obuhvaćeno 500.000 mladih iz Srbije i regiona.

Cilj programa je da se osnaže mladi i poveća njihovo učešće u važnim društvenim procesima. Kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade u Novom Sadu je prepušteno omladinskim organizacijama, uz logističku i finansijsku podršku Grada.