PIROTSKA Mlekarska škola sa domom učenika "Dr Obren Pejić" je potpisala dva ugovor o stipendiranju budućih majstora koji će, po završetku trogodišnjeg obrazovanja, odmah dobiti stalan posao.

Ova vrsta saradnje sa privredom podrazumeva besplatne udžbenike, hranu, ali i smeštaj u domu koji je savršeno opremljen - zbog čega je oduvek vladalo veliko interesovanje među madima koji su želeli da postanu majstori za preradu mleka, pa da se brzo zaposle, ili da posle školovanja u Pirotu usavršavanje nastave na nekom od prehrambenih smerova tehnoloških fakulteta.

PROČITAJTE JOŠ - Škola gradi mini-mlekaru

Među onima koji su potpisali ugovore o stipendiranju su Đorđe Tomić i Bojana Jotić, koji kažu da su ponešto o ovom poslu naučili u svojim porodicama, ali da pravo znanje očekuju tek u školi koju mnogi nazivaju i - akademijom za mleko!

A, jedna od firmi koja se odlučila da stipendira podmladak je i mlekara "Milk haus" iz Niša, čiji predstavnik Zvezdan Gavrilović kaže da je potražnja stručne radne snage velika, te da im je dobar majstor uvek dobrodošao.

Inače, u Mlekarskoj školi dualno obrazovanje praktično nikada nije ni prekidano. Još od osnivanja, odmah posle Drugog svetskog rata, važilo je pravilo da se sve uči uz praksu...

- I proizvodnja takozvanih buđavih sireva, koji su proslavili Francusku, u našoj zemlji je započeta upravo na krajnjem jugoistoku Srbije - kaže direktor Nenad Đorđević. - Kod nas i prvaci jednom sedmično savladavaju praktična znanja i veštine u preradi mleka, a stariji još češće. U školskoj radionici se svakodnevno preradi po pet tona mleka, a đaci sa iskusnim tehnolozima i majstorima uveliko prave bele sireve i razne napitke, ali i čuveni pirotski kačkavalj.

Nenad Đorđević