UMESTO ukradene spomen-table od pleksiglasa na kući u Stepanovićevu, u kojoj je nekada živela Milunka Savić, meštani ovog mesta u Bačkoj nadomak Novog Sada, postaviće novo, još lepše obeležje u čast legendarnoj srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata.

Spomen-tabla svečano je otkrivena 1914. godine na kući koju je najodlikovanija žena ratnik iz Velikog rata Milunka Savić (Koprivnica, 1890 - Beograd, 1973) dobila 1920. i u kojoj je kratko vreme živela sa sestrom Slavkom.

Stepanovićevo su od 1920. do 1924. godine osnovali solunski dobrovoljci i njihove porodice kojima je država kao nagradu za ispoljenu hrabrost dodelila kuće i imanja ovde, na severu Srbije.

- Ne samo spomen-tablu na Milunkinoj kući, mi ćemo i spomen-sobu osnivačima sela pripremiti i, nadamo se uz podršku Grada Novog Sada, uspeti da dovršimo do 27. decembra 2020. godine, kada ćemo obeležiti stogodišnjicu postojanja našeg sela - kaže za "Novosti" Veljko Abramović, predsednik MZ Stepanovićevo.

PROČITAJTE JOŠ - EKSKLUZIVNO: Heroina molila Nedića za pomoć!

U spomen-sobi posvećenoj dičnim precima soluncima, biće izloženo i 135 fotografija onih koji su osnovali ovo lepo i pitomo mesto u kojem danas živi oko 2.000 žitelja. Oni su se pre nekoliko godina pobrinuli da jedna od ulica u tom mestu ponese Milunkino ime.

HUMANOST

MILUNKA je ranjavana devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti i brojnih srpskih odlikovanja, dobila je i francuska najznačajnija ordenja. U Drugom svetskom ratu osnovala je bolnicu za ranjenike. Pored svoje dece, odgajila je i veliki broj dece bez roditelja. Njeno rodoljublje zaboravljeno je u periodu komunizma - jedva je preživljavala radeći poslove čistačice u jednoj beogradskoj banci.