NA vanrednim izborima u Kuli 16. decembra učestvovaće osam lista kandidata. Pod rednim brojem jedan je lista "Aleksandar Vučić - zašto volimo Kulu", jedina koja ima svih 37 kandidata, koliko i lokalni parlament broji odbornika. Uz naprednjake, na listi je i četvoro pripadnika SVM, a jedan od kandidata SNS je i predsednik Opštinskog odbora Ljajićevog SDPS Dragutin Medojević. Prvi na listi je Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine.

Druga proglašena lista je "SPS - Ivica Dačić", koja je predložila 25 kandidata, koliko i treća po redu lista "Pokret obnove Kraljevine Srbije - Marko Košutić". Nosilac liste socijalista je prof. dr Velibor Vasović, a Košutić, koji predvodi kandidate POKS, direktor je Udruženja za pomoć MNRO "Plava ptica". U dosadašnjem sazivu, SPS je činio opoziciju, kao i Ruska stranka, proglašena pod rednim brojem 4, čiji je nosilac ekonomista Dušan Hajduković. Lista RS, koja nastupa kao stranka nacionalne manjine, nosi oznaku "Kekini principi", u čast preminulog odbornika Hercena Radonjića Keke.

Pročitajte još - U kampanji svakog dana

Peti na listiću biće "Pokret socijalista - Aleksandar Vulin", sa 25 kandidata, koje predvodi 26-godišnji Filip Pronek, a većina (14) na listi su pripadnice lepšeg pola. Jednotrećinske liste (13 kandidata) podneli su SRS (6. po redu) i GG "Kritična masa opštine Kula" (osma na listiću). Pod rednim brojem sedam proglašena je lista PUPS, sa 25 kandidata.

Stranke Saveza za Srbiju saopštile su da će bojkotovati izbore u Kuli, kao i u Kladovu i Doljevcu, sa obrazloženjem da su "veštački izazvani i nezakonito raspisani".

Vanredni izbori u Kuli održavaju se dve i po godine posle redovnih, a uzrokovani su ostavkom predsednika opštine Velibora Milojičića, koji se sa funkcije povukao 24. septembra, a odbornici se više od mesec dana nisu sastajali da izaberu njegovog naslednika, zbog čega je, prema zakonu, raspuštena SO. Milojičić je četvrti, a dosadašnja predsednica lokalnog parlamenta Tatjana Kvasni šesta na listi SNS-SVM za novi saziv SO.


GLASANjE NA 40 MESTA

OKO 37.000 punoletnih građana u kulskoj opštini glasaće na 40 biračkih mesta. U Kuli će biti 15 birališta, u Crvenki 10, u Sivcu sedam, u Ruskom Krsturu četiri, u Kruščiću dva, a u Liparu i Novoj Crvenki po jedno.