LOKALNA samouprava u Leskovcu će za finansiranje i sufinansiranje usluga koje se pružaju osobama sa invaliditetom dogodine iz budžeta izdvojiti 40 miliona dinara - sedam miliona više nego tokom 2018. - a sredstva će i nadalje biti korišćena ne samo za olakšavanje života ovoj populaciji, već i za to da im mnogi sadržaji postanu dostupniji.

U udruženjima osoba sa invaliditetom pozdravljaju napore gradske uprave da osnaži njihove članove i uključi ih u svakodnevni život. Grad na Veternici, kažu, finansira brojne programe uz pomoć kojih su razvijene mnoge nove usluge socijalne zaštite, a kao jedna od najznačajnijih se izdvojila pomoći u kući.

- Taj svojevrsni servis postoji već dve godine, finansira se iz lokalnog budžeta i moja organizacija je, ako pružalac te usluge, u postupku licenciranja. Izdvojila bih i personalnu asistenciju za odrasle osobe sa fizičkim invaliditetom, dnevne boravke za decu sa smetnjama u razvoju i starije, te usluge nazvane "pratilac deteta" i "gestovni prevodilac" - ističe predsednik Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga Gordana Stojanović.


PROČITAJTE JOŠ - Imaju hendikep i volju da rone!


Kaže i to da Leskovac predstavlja primer dobre prakse jer je sve manje barijera na koje ljudi iz ove osetljive populacije nailaze u gradu na Veternici.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, iz lokalne samouprave podsećaju na prilazne rampe, zvučne semafore na raskrsnicima, staze za slepe i slabovide po trotoarima... Invalidima je prilagođena i stalna postavka u ovdašnjem muzeju, a gradonačelnik Goran Cvetanović naglašava da je za svaki ovakav napredak ključno partnerstvo koje će negovati i ubuduće - bilo da je reč o savetodavno-terapijskim ili socijalno-edukativnim uslugama.


POSAO, PA SVE OSTALO

NEZAPOSLENOST je najčešći problem, s obzirom na to da tek oko 13 odsto osoba sa invaliditetom ima stalni radni angažman. Zato je prvi čovek Leskovca apelovao na poslodavce da, ako za to imaju mogućnost, zapošljavaju i invalide, te podsetio na to da je nedavno - upravo na njegovu inicijativu - jedna slabovida osoba dobila posao na telefonskoj centrali u leskovačkoj Opštoj bolnici.