ODGOVARAJUĆA gradska komisija ovih dana je predložila da ukupno 44 firme dobiju podsticaje za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva, po konkursu kojim je za tu namenu raspodeljeno ukupno 15 miliona dinara pristiglih od programa Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Među preduzećima kojima će biti odobreni bespovratni pojedinačni iznosi u rasponu od 70.000 do 550.000 dinara našla se i novosadska radnja za hemijsko čišćenje "Akva klin".

- Prijatno sam se iznenadila kada sam čula da su nam odobrena sredstva, pogotovo što smo prvi put konkurisali za podsticaje Grada. Nameravamo da kupimo novu mašinu za pranje veša i ta podrška od 550.000 dinara mnogo će nam značiti, budući da je naša oprema uglavnom iz uvoza i nije baš jeftina - kaže za "Novosti" vlasnica Dušanka Kašiković.

I gazdarica auto-perionice "Premijum kar voš" Larisa Stegić ističe da će, zahvaljujući podršci Grada, od takođe 550.000 dinara nabaviti neophodnu opremu.

- Planiramo da kupimo odgovarajući sistem za preradu gradske "tvrde" vode u demineralizovanu, za naš program ispiranja. Time ćemo umnogome unaprediti našu uslugu, povećati produktivnost i olakšati posao - objašnjava Larisa Stegić, koja je takođe prvi put konkurisala.

PROČITAJTE JOŠ - Žensko preduzetništvo u gradu na Savi: Osnovale 70 firmi


Radnji za proizvodnju i prodaju predmeta od drveta "Art depo", predložen je iznos od 170.000 dinara.

- Taj novac upotrebićemo za kupovinu kompresora za farbanje dekorativnih predmeta, čime ćemo ubrzati proces rada i postići veći kvalitet - ističe preduzetnica Andrijana Kučo, vlasnica "Art depoa".

Te tri preduzetnice, zajedno sa ostalima kojima će uskoro i formalno biti odobrena sredstva sa javnog konkursa, ugovori će biti uručeni u drugoj polovini decembra.

Finansijska pomoć iz ovog državnog programa biće usmerena na obuku za pokretanje posla, sticanje veština iz oblasti inovacija i razvoja preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kao i za kupovinu nove opreme.


ODBAČENE 34 PRIJAVE

NA konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za podršku ženskom preduzetništvu u Novom Sadu bilo je prijavljeno 78 privrednih subjekata. Za šest nisu odobrena sredstva jer nisu imali dovoljan broj bodova, a 28 prijava nije ispunjavalo formalne uslove konkursa, ili su imale nepotpunu dokumentaciju.