ITALIJANSKO-rumunska kompanija "Zopas", kraj postojeće, u Kikindi gradi novu halu, u kojoj planira da zaposli još oko 200 radnika. Vrednost ove investicije je oko 10 miliona evra, a plan kompanije je da u naredne tri godine zaposli ukupno oko 1.000 radnika.

Prvu fabriku za proizvodnju grejača "Zopas" je otvorio lane. Od Grada su zakupili halu nekadašnje "Auto-kuće" i uložili oko milion evra u rekonstrukciju i za samo godinu dana otvorili pogon. Njihova investicija od samog početka ima podršku Grada, jer su neprestano povećavali broj radnika, tako da trenutno zapošljavaju oko 700 ljudi.

- Sem toga, kompanija svakog meseca, po različitim osnovama, doprinosi gradskom budžetu, između ostalog i plaćanjem mesečnog zakupa za halu u iznosu od 10.866 evra. Kompanija je uložila znatna sredstva i u rekonstrukciju "Auto-kuće", koja je u vlasništvu grada Kikinde i time podigla vrednost tom objektu, bez uticaja na svojinske odnose. Sve što su uložili ne daje im pravo da stiču vlasnički udeo, niti je to uračunato u zakup - kažu u Gradskoj upravi.

PROČITAJTE JOŠ - PREMIJERKA U KIKINDI: Još 1.000 radnika praviće grejače

Italijanska grupa "Zopas" ima fabrike po celom svetu i ovo je njihova prva investicija u Srbiji.

- Cilj nam je da potencijalni investitor dugoročno radi u našoj sredini i da uz fer i profesionalni odnos, zaposleni budu zadovoljni. Potencijalnim investitorima nudimo maksimalnu podršku gradske administracije - kaže gradonačelnik Pavle Markov.


PLATE IZNAD PROSEKA

PLATE u "Zopasu" su iznad gradskog proseka, saznaju "Novosti", a radnicima se isplaćuje svaki prekovremeni sat, kao i noćni i rad praznikom, u skladu sa važećim zakonima Srbije. Deo radnika obuku za određena radna mesta završio je u Rumuniji.