PREDLOG Vlade Srbije za izmenu Zakona o komunalnm delatnostima, koji je na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije, a predviđa mogućnost da javna preduzeća poslove iz okvira komunalne delatnosti vodosnabdevanja (i tramvajsko-trolejbuskog gradskog prevoza) poveravaju drugim pravnim licima, u Zrenjaninu dočekan je kao spasonosan, jer bi za novoizgrađenu fabriku vode, koja stoji više od godinu dana, značilo otklanjanje i poslednje prepreke za početak rada.

Istovremeno, iznosi se sumnja da dopuna zakona treba naknadno da legalizuje traljavo urađen posao zrenjaninske gradske uprave i njenog JKP "Vodovod i kanalizacija"!? Takođe, i bojazan da će uklanjanjem ograničenja i omogućavanjem privatnim firmama da se bave vodosnabdevanjem, ova oblast biti komercijalizovana, a poznato je da su izvorišta vode delikatan i dragocen prirodni i državni resurs.

- Uključivanjem privatnih firmi u vodosnabdevanje, voda za piće postaće roba, kao i svaka druga, izgubiti status javnog dobra. Procenjuje se da samo u Vojvodini oko 650.000 ljudi nema ispravnu vodu za piće u javnim vodovodima. Dopuna zakona otvara veliko tržište za strane firme koje će dobiti monopolski položaj u delatnosti koja donosi velike profite - ističe Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Poznato je da je u Zrenjaninu zabranjena upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda još 2004. zbog koncentracije arsena 10 puta veće od dozvoljene.

PROČITAJTE JOŠ - Zrenjanin: Voda stiže do njiva uz pomoć para iz Abu Dabija

Rešenja za dobijanje zdrave česmovače tražila su se bezuspešno decenijama. Posle smene vlasti 2012, gradski oci odlučili su da posao prečišćavanja povere konzorcijumu italijanske "Grupe Zilio", što je po i dalje važećim propisima nezakonito. Posle dužeg odlaganja, postrojenje je izgrađeno avgusta 2017. Neki državni organi izdali su odgovarajuće dozvole, ali drugi nisu, tako da fabrika vode ne može da počne sa radom.

- Zahvaljujući dopuni zakona, Zrenjaninci će možda dobiti ispravnu vodu za piće. Jer, pouzdano se ne zna da li izgrađeni prečistač odgovara potrebama grada od 70.000 stanovnika i da li je u stanju da prečisti vodu tako da njen kvalitet odgovara pravilniku - iznosi čelnik ZSF.

JOŠ MALO STRPLjENjA...

NEZVANIČNO se najavljuje probni rad prečistača do kraja godine, a gradonačelnik Čedomir Janjić poručuje da će Zrenjaninci uskoro piti zdravu česmovaču...