DELEGACIJA Smederevaca koji žive u selima oko ovdašnje Železare, ni posle razgovora sa gradonačelnikom Jasnom Avramović na temu zagađenja životne sredine, te dogovora o tome da se uskoro organizuje i sastanak sa nadležnim ministrom, najavljuje protest.

Učesnici sastanka kažu da su čelniku lokalne samouprave preneli zabrinutost zbog zagađenja vazduha i sumnje da vlasnik Železare ne preduzima potrebne mere zaštite...

- Tokom zbora građana u Radincu je dogovoreno da se protest održi 9. decembra u podne, ispred kineske železare "Hbis", a plan je da to bude jednočasovno upozorenje - kaže jedan od članova pomenute delegacije koji je želeo da ostane anoniman.


PROČITAJTE JOŠ - Štrajk zbog manjih plata u “Mitrosremu”


Inače, žitelji tri sela u neposrednoj blizini Železare - Radinca, Ralje i Vranova - već mesec dana tvrde kako nemaju ništa protiv rada "Hbisa", ali da traže da se preduzmu sve mere kako bi se smanjila emisija štetnih gasova iz pogona. Kažu i to da merne stanice za automatsko merenje aerozagađenja u selima Radinac i Ralja, koje su postavljene pre više od decenije, godinama ne rade, a ona jedna koja je još u funkciji daje podatke samo iz centra Smedereva.

I, po podacima očitanim sa ove merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine, u novembru su koncetracije zagađujućih materija i nekoliko puta bile iznad maksimalnih granica.


ALARM

PRIMERA radi, čestica PM 10 je u dva navrata bilo pet do šest puta više u odnosu na granicu preko koje se proglašava jako zagađenje.