KOLACIJA za Pirot, koju je 2003. formirao aktuelni gradonačelnik mr Vladan Vasić, obeležila je deceniju i po neprekidne vlasti na lokalu i njegov četvrti mandat na mestu prvog čoveka lokalne samouprave.

Tokom ovog perioda, Pirot je od "proklete avlije" - kako ga je okarakterisao nekadašnji premijer Zoran Đinđić - postao savremeni grad, sa obnovljenom i novom infrastrukturom, znatno boljim ekonomskim pokazateljima, rekonstruisanim školama, novim sportskim objektima...

- Opštinu sa mirisom turske kasabe smo preobrazili u jedini grad na krajnjem jugoistoku Srbije sa evropskim prizvukom. A kada smo krajem 2003. došli na vlast, zatekli smo prinudnu upravu, proteste radnika i blokadu magistrale kod tunela Sarlah. Ulice su nam bile izrovane, škole propale, kej neosvetljen, mostovi dotrajali, privreda na izdisaju... - priseća se mr Vladan Vasić.

Sa dobrim saradnicima, te uz planiranje i domaćinsko raspolaganje budžetom, rezultati nisu izostali.

- Samo tokom nekoliko poslednjih godina, ovde je u privredu investirano više od 300 miliona evra. U gradu nema ulica bez asfalta, rekonstruisana je gotovo kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, "niče" fabrika vode, sela ka Staroj planini su dobila savremene saobraćajnice, stopa nezaposlenosti je najniža u poslednjoj deceniji, oživeli su građevinarstvo i turizam, otvorene su nove fabrike pod okriljem Slobodne zone, koja je najuspešnija u Evropi...


PROČITAJTE JOŠ - Pirot: Posle 2022. i prerada smeća


Sve škole i dečje ustanove su renovirane, rekonstruisani su i stari mostovi, te izgrađen novi, na drugom "ringu", a i sportisti su dobili nove terene, zatvoreni bazen, Omladinski stadion... Uređen je centar grada, ne samo tijabarski deo oko pijace, i kompletno je rekonstruisana srednjovekovna tvrđava - nabraja gradonačelnik i dodaje da sva javna preduzeća posluju pozitivno.

Ipak, ono što u gradskoj kasi pretekne se raspoređuje za dogodine, mada je raznim aktivnostima - uglavnom sportskim i besplatnim - obuhvaćeno više od 3.500 ovdašnjih mališana.

Mr Vladan Vasić, Foto Tanjug

- Za škole se godišnje izdvaja oko 400 miliona, za pronatalitetne mere 100, za poljoprivredne podsticaje više od 50 miliona dinara, a iz gradskog budžeta se finansira i oko 60 sportskih klubova. Veliki deo investicija je, pritom, realizovan je iz fondova prekogranične saradnje sa Bugarskom, pa je Pirot i po tome postao regionalni lider - zaključuje mr Vladan Vasić.

BROJKE

OD Vasićevog stupanja na vlast, Pirot su posetila tri predsednika, isto toliko premijera, zvaničnici sedam vlada, 46 ambasadora, stotinu diplomatskih predstavnika... Održano je 112 sednica sa 1.515 tačaka dnevnog reda, a u skupštinskim klupama su sedela 242 odbornika. Tu je i 6.000 sastanaka na zahtev građana i više od 15.000 koordinacija sa saradnicima.