IAKO rođena u Beogradu, Tamara Perović (27) je pre pet godina, sa tada dvogodišnjim detetom, stigla u Crnu Travu i izazvala čuđenje svih koji su već bili navikli na to da se migracije u ovim krajevima decenijama odvijaju samo u suprotnom smeru...

Pročitajte još: Priručnik za proizvodnju zdrave hrane

Prve mesece je sa sinom provela u kući svoje pokojne bake, u zaseoku Obradovci, ali se još pre zime - zbog nedostaka struje i kupatila - preselila u iznajmljeni prostor bliži sedištu opštine.

- Kada sam dobila Dimitrija nisam mogla da nastavim studije, niti da radim, a u vrtić nije mogao jer sam nezaposlena. Otac i majka rade, pa nisam mogla da računam ni na njihovu podršku i setila sam se zasada borovnica, o kojima je dotad brinula baka. I, došla sam, a i Dimitrije je odmah primljen u vrtić i celodnevni boravak je besplatan - kaže Tamara, koja je u Crnoj Travi pronašla i novu ljubav, pa je sa Pericom Nikolićem (42) izrodila dvoje, a u vreme našeg razgovara su očekivali i treće dete.

Pročitajte još: Selo koje tiho nestaje

U malenom dvorištu iznajmljene kućice na periferiji Crne Trave zatičemo dvoipogodišnju Nikolinu i Valentinu od 12 meseci, dok je đak prvak Dimitrije bio u školi, a Perica na službenom putu jer kao vozač radi na određeno vreme u ovdašnjem Centru za socijalni rad. I on je u Beogradu živeo 12 godina, a u rodnu Crnu Travu se vratio pre Tamare.

- Živimo od njegove plate i uzgajamo borovnice, maline i kupine od kojih pravimo slatka, džemove i sokove. Život je ovde jeftiniji i nema "mamipara" kao u gradu, a ljudi su posvećeniji jedni drugima. Deca su stalno u prirodi i imaju slobodu. Jedini problem je to što do najbližeg pedijatra moramo da putujemo 50 kilometara u jednom smeru... I u nabavku moramo do Vlasotinca ili Leskovca, ali smo se navikli i tako će biti sve dok deca ne odrastu, a onda ćemo videti šta dalje. Moraćemo da pratimo njihove potrebe - zaključuje Tamara.

STAN I KOLA

LOKALNA samouprava u Crnoj Travi završava pet stanova namenjenih porodicama sa većim brojem dece, pa Tamara kaže da će sigurno konkurisati i nada se trajnom rešenju, odnosno životu u blizini škole i vrtića...

Inače, u ovdašnju osmoletku su ove godine upisana samo tri prvaka, među kojima je i Dimitrije. Njegova majka kaže da to i nije loše jer deca imaju punu pažnju učiteljice.