PRIHVATNI centar za migrante u naselju Šikara, na obodu Sombora, posle izgradnje sportskih terena na otvorenom, dobio je još nekoliko novih sadržaja. Otvorena je šivaća radionica, a u funkciji je mini frizerski salon, dok je u pripremi i otvaranje velikog dečjeg kutka u zatvorenom prostoru sa računarskim odeljkom za roditelje. Kako kažu nadležni u Prihvatnom centru, cilj je da se osobama smeštenim u ovoj ustanovi omogući što kvalitetniji boravak.

- U Prihvatnom centru Šikara trenutno boravi 99 osoba, odnosno, dvadeset porodica sa 53 dece, uglavnom iz Iraka, Sirije i Avganistana. Srbija je dalje zemlja tranzita i dok ovde čekaju svoj red da legalno uđu u Mađarsku, pa zatim nastave dalje, činimo sve da migrantima omogućimo kvalitetan produženi boravak, uz pomoć EU - kaže Aleksandra Dimić iz Komeserijata za izbeglice i migrante, rukovodilac Centra.


PROČITAJTE JOŠ - Migranti uče sa vršnjacima(FOTO)


Tridesetoro dece migranata iz ovog prihvatnog centra uključeno je u osnovnoškolski sistem Srbije, još četvoro mališana pohađa vrtić u Šikari, a jednu devojčicu sa posebnim potrebama osoblje centra svakodnevno odvozi na nastavu u školu "Vuk Karadžić".

Inače, u aktivnosti Prihvatnog centra uključen je i CK Sombora. Jedna od akcija je radionica o prevenciji trgovine ljudima. Stanari centra Said i Gane obučeni su da na svom jeziku prenesu znanje novim korisnicima centra i to će, kako kažu, činiti dok budu boravili u Somboru.