SEDMOČLANA porodica Krstojević iz Globodera kod Kruševca godinama živi bez vode, a nedavno je u požaru ostala i bez šupe i štale, jer nisu imali čime ni da probaju da ugase vatru! Samohrana majka, Snežana Krstojević (31), njene tri ćerke, Adrijana (7), Milica (6) i i Stefana od 21 mesec, paralizovani brat Mirko(26) i roditelji Angelina (60) i Dragomir (64) koji je jedva pokretan zbog moždanog udara od pre 10 godina, imaju samo vodu sa bunara.

Odbor za vodu u ovom selu, međutim, neće da ih oslobodi makar dela obaveze plaćanja priključka za vodu, a vodu će im priključiti, dodaju, kada plate oko 600 evra. Kao “razlog”, predsednik odbora Jovica Majdevac navodi da u “selu ima 50 takvih porodica”, što, ukoliko je tačan podatak, posebno treba da zabrine gradske vlasti i zajednicu.

Pročitajte još: MUKE PORODICE KRSTOJEVIĆ: Bunar blizu, česma suva

- Hvala bogu da su nam životinje preživele požar, dve kozice i svinja su se na vreme iskrale kada je krenulo da bukti - svedoči za “Novosti” Snežana Krstojević. - Požar je počeo u maloj šupi ispred štale. Verovatno da instalacija nije bila kako treba i šupa je izgorela za pet minuta. Onda je vatra zahvatila krov štale. Probale smo majka i ja da ugasimo, ne naravno vodom, jer dok bismo otrčale na brdo da zahvatimo kofu sa bunara, već bi bilo sve gotovo. Udarale smo nekim stvarima po vatri, ali nije vredelo. I vatrogasci su stigli brzo, ali nije bilo spasa.

Šteta je bila velika. Nakon više pokušaja da ceradom i najlonom zaštite životinje da ne kisnu, rođaci porodice nedavno su popravili krov i ojačali konstrukciju skromne ekonomije. Snežana je presrećna, jer makar neće kisnuti životinje, koje im pored živine mnogo znače, budući da žive od oko 35.000 dinara socijalnih davanja.

- Na život pored bunara nekako smo navikli, odatle uzimamo vodu za piće, kupanje, higijenu, pripremu hrane, pranje terase, dvorišta, svih prostorija, za zalivanje povrća, a dnevno i po 100 puta nasipamo vodu - kaže Snežana.

U Savetu Mesne zajednice Globoder kažu, za “Novosti”, da su u aprilu i u septembru donosili jednoglasnu odluku da se Krstojevići zbog teške situacije oslobode plaćanja obaveze tzv. učešća za izgrađenu infrastrukturu, ali da je Odbor za vodu to usmeno kategorički odbijao.

Pročitajte još: ŽEđ PORED RIBARSKE REKE: Kraj Kruševca ugroženo više od 5.000 ljudi

- Naravno da nemamo takvih 50 porodica, ovo je zaista jedinstven slučaj - iznosi za “Novosti” Radiša Bekrić, predsednik MZ Globoder, dodajući da, po statutu MZ, može i da raspusti Odbor za vodu i formira novi. - Ponovo ćemo ovih dana uputiti zahtev. Tražićemo da nam odgovore, ovoga puta pisanim putem. Obratićemo se i gradskom “Vodovodu”. Naravno da smo za to da se Krstojevići oslobode plaćanja obaveze prema Odboru, čak i obaveza prema samom “Vodovodu”, koje slede nakon dobijanja potvrde.

PUT DO PRIKLjUČKA

NOVOSTI” su se povodom situacije socijalno ugrožene porodice Krstojević, koja je osuđena na bunar, obratile gradonačelniku i rukovodstvu grada Kruševca sa pitanjem da li oni mogu da nađu rešenje i pomognu samohranoj majci i njenoj porodici kada Odbor za vodu u Globoderu to odbija. U JKP “Vodovod” su nam ranije predočili da po prijemu zahteva za priključenje rade predračun, a da se materijalni položaj dokazuje potvrdom Centra za socijalni rad. Obaveze prema ovom preduzeću iznose od 17.000 do 19.000 dinara.