UOČI svoje krsne slave Aranđelovdana, Vasojevići su se sa svih strana sabrali juče, 27. put, u Savinom Selu, kraj Vrbasa, da se uz zvuke gusala, izvornu pesmu i bratski razgovor podsete rođaštva, starih kumstava i bratskih veza, zavetujući se da će očuvati svoje srpsko, nemanjićko ime.

Pročitajte još: Vasojevići čuvaju most sa zavičajem

Nekoliko stotina ljudi bilo je pod krovom mesne škole "Branko Radičević", gde su ih, raširenih ruku i uz slavsku trpezu, dočekali potomci doseljenika iz Crne Gore i njihovi plemenici. Odjekivale su zdravice i stihovi iz zavičaja, slavilo se neraskidivo bratstvo Srbije i Crne Gore, ispijale čaše u čast Rusije i srpskog Kosova, prepričavale anegdote od Lijeve Rijeke do Berana...

Počasni predsednik Udruženja Vasojevića prof. dr Milija Zečević poručio je da nikakva politika i ideologija ne mogu izbrisati nemanjićki kod "najvećeg srpskog plemena".

- Nemamo mi drugog školskog programa do Njegoša. Ponosimo se i Vukom Karadžićem, koji je starinom iz Vasojevića, Miljanom Vukovim Vešovićem, Karađorđem, Petrom Bojovićem... I neka se zna - niko nikada neće posvađati Srbiju i Crnu Goru - kazao je Zečević, uz ovacije zvanica.

Pročitajte još: Vasojevići štite ćirilicu

Predsednik Udruženja Vasojevića general Luka Kastratović ocenio je da su se menjale politike i zavojevači, ali da su Vasojevići branili i odbranili svoje srpsko ime:

- Nastavićemo duh slobodarstva i čojstva. Da nas se potomci ne zastide. Naš narodni duh se neće ugasiti. Odolevaćemo i dalje.


Predsednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović obratio se domaćinima:

- Vi ste doneli ovde deo svoga doma. Ovde nismo gosti već svoji među svojima. Neka naše veze ostanu trajne i neraskidive, i da se okupljamo još mnogo godina.

U bogatom umetničkom programu svoje stihove čitali su Dragomir Ćulafić i Blagoje Baković, a izvornim melodijama skup su uveličale Merima Njegomir, Branka Šćepanović, Miloje Bubanja i Boban Rajović.

OVACIJE ZA BULATOVIĆA I OBRADOVIĆA

MEĐU zvanicama u Savinom Selu bili su i nekadašnji premijer Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović i Goran Obradović, trener naše proslavljene skakačice udalj Ivane Španović. Njih dvojica su dočekani ovacijama.