NEUOBIČAJENO lepo vreme za novembar ide naruku graditeljima na Kopaoniku, pa kopaju, betoniraju, zidaju i kreče kao da je leto.

Gradi se svuda - od "Srebrnca" prema Brusu, "Milmarija" prema Rudnici i Raški i "Kadijevca" prema Jošaničkoj Banji, pa Pančićeva planina polako postaje svojevrsni grad, koji će se, zbog enormnog broja objekata, veoma brzo suočiti sa mnogim problemima...

Ubedljivo najviše neimara je oko vile šeika Muhameda bin Zajeda - velikog prijatelja Srbije, koji je, pre četiri godine, za samo milion evra, kupio bivši hotel "Jugobanka" i umesto njega na najboljoj kopaoničkoj lokaciji započeo izgradnju velelepnog komplesa od osam spratova, sa oko 10.000 kvadrata. Iako niko od inženjera na ovom gradilištu nije želeo da govori za medije, niti da prognozira kada će radovi biti završeni, gotovo je izvesno da će "Šeikova vila" biti useljiva do Nove godine. Na zvaničnoj tabli piše da je investitor firma KP iz Beograda, odakle je i većina izvođača radova. Ima, međutim, i glasina o tome da se Muhamed bin Zajed povukao iz ovog posla, te da "Šeikovu vilu" grade domaći tajkuni...

Pročitajte još - Kopaonik još čeka policiju

Stotine novih apartmana i soba je već završeno u kompleksima "Putnik", šestospratnici u blizini "Mermernog mede", "Kraljevim čardacima", "Milmariju"... pa će, već tokom ove jeseni ponuda Kopaonika biti bogatija za više od hiljadu ležajeva. Tu je i potpuno renovirani, te prošireni hotel "Putnik".

- Sve je gotovo i blista u punom sjaju. Uskoro očekujemo i svečano otvaranje objekta koji je kategorisan sa četiri zvezdice i ima mnogo više smeštajnih kapaciteta, konferencijske sale, moderan velnes-centar - kaže direktor Milosav Dunjić.

Pročitajte još - Niko ne zna gde je graditeljka s Kopaonika

Iako niko pouzdano ne zna koliko će objekata biti završeno i pušteno u rad do početka ovogodišnje sezone, izvesno je da intenzivna gradnja - iako u okvirima prostornog plana - ozbiljno ugrožava Kopaonik.

dr Bojan Milovanović


- Kada bi ovakvu ekspanziju pratila i gradnja prateće infrastrukture, posebno u komunalnoj i oblasti zaštite prirode, ne bi bilo razloga za brigu. Ovako, planina je već prebukirana i tek će biti problema - smatra direktor JP "Nacionalni park Kopaonik" dr Bojan Milovanović i naglašava to da se već godinama priča o izgradnji kolektora za sakupljanje otpanih voda, a sada je poslednji trenutak da radovi počnu, jer preti opasnost od ozbiljnog zagađenja rečnih slivova.

GARAŽA

PREKO puta konaka "Sunčani vrhovi" užurbano se gradi javna garaža (na slici) sa helidromom, od koje se očekuje da rešiti velike probleme koje ovdašnji ski-centar ima sa parkiranjem vozila. Nažalost, gotovo je izvesno da ona neće biti završena ove godine, pa će biti spremna tek za narednu skijašku sezonu...