ORINTOLOZI i ljubitelji prirode na severu Banata plaše se da ovih dana ždralovi neće sleteti u okolinu Čoke, kako je to uobičajeno u ovo doba godine, jer su mnogi delovi ravnice uništeni u požarima koji su nastali zbog ljudskog nemara. Ove prelepe ptice su prethodnih godina na svom epskom putu seobe redovno svraćale u nepregledna polja banatskog Potisja, a pošto su u ataru Čoke izgoreli poslednji pojasevi trske, zgarišta neće privlačiti ždralove. Ni ptice selice neće imati gde da se vrate na proleće.

POSEBNO su ugrožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske, koja je siguran dom za ptice.

Pročitajte još: PALE STRNjIKU I NE HAJU ZA OPASNOST: Plamte požari oko Pirota, Jagodine I Zrenjanina

- Umesto mora trske i slatinskih pašnjaka dočekaće ih izgorela ravnica u kojoj nema ni zaklona ni hrane. Više od trideset godina u ovom ritu pratio sam život retkih i ugroženih ptica gnezdarica, poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljke i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života i radovao se novim susretima. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu - zabrinuto kaže Joška Gergelj, poznati ornitolog i fotograf prirode iz Sente.

ZABRINUTI su i u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, jer se poslednjih meseci dogodila serija velikih požara koje su izazvale nesavesni građani, protivzakonito paleći suvu travu i drugu vegetaciju. Tako su doveli u opasnost hiljade biljnih i životinjskih vrsta, retka staništa, zaštićena područja, privatnu imovinu, pa i ljudske živote. Od kraja leta širom Srbije gorele su njive, pašnjaci, livade, tršćaci, šume, pa čak i voćnjaci. Bilo je i ljudskih žrtava.


APEL

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve građane da budu savesni i odgovorni prema sebi i svojoj okolini tako što neće paliti vatru u prirodi, ali i što će svaki takav prekršaj prijaviti policiji i vatrogascima.