DAN oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu 9. novembar, koji je ove godine deo proslave velikog jubileja, stogodišnjice dolaska slobode i prisajedinjenja Kraljevini Srbiji krajeva koji čine današnju Vojvodinu, obeležen je u petak nizom manifestacija.

Gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik gradske skupštine Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920. i potomaka, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, položili su u porti Uspenske crkve vence na spomen-krst palim borcima od 1912. do 1918. godine.

PROČITAJTE JOŠ: PROSLAVA U BUDVI: Obeleženo sto godina od državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom (FOTO)


- Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Novog Sada, posebno u istoriji 20. veka je 9. novembar, koji ove godine dobija još više na značaju, imajući u vidu da proslavljamo sto godina od kraja Prvog svetskog rata, od oslobođenja Novog Sada i sto godina od Odluke o prisajedinjenju Srema, Bačke, Banata i Baranje odnosno Vojvodine, Kraljevini Srbiji. Taj datum dočekujemo uvek sa ponosom i sa jasnim pogledom u budućnost, a imajući u vidu sve ono što su nam naši preci ostavili - istakao je Vučević.

Deveti novembar kao svoj praznik obeležava svečano i Prva brigada Kopnene vojske, čije je sedište u Novom Sadu.


Gradonačelnik je dodao da se Novi Sad razvio u slobodi, uspeo je da se oporavi od velikog stradanja i nakon Drugog svetskog rata i nastavio još veći napredak i razvoj.

Venac na spomen-krst u porti Uspenske crkve položila je i delegacija Gradskog odbora SRS.

- Deveti novembar je zlatnim slovima upisan u istoriju Novog Sada. To je dan za ponos, večnu slavu i pomen - izjavio je Đurađ Jakšić, predsednik novosadskog odbora SRS.

Povodom velikog jubileja, u Muzeju grada je, u prisustvu gradonačelnika, otvorena izložba "Dan za istoriju - 9. novembar 1918", autorke dr Agneš Ozer.

Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, kao i drugih originalnih predmeta koji su nastali tih sudbonosnih novembarskih dana s kojima je Novi Sad zakoračio u 20. vek.


IZLOŽBA I DOKUMENTARNI FILM

POVODOM veka od ulaska srpske vojske u Novi Sad, u Kulturnom centru grada otvorena je izložba "Vojvoda Petar Bojović - život i pobede". Takođe u KCNS je održana premijera dokumentarno-igranog filma "Oslobođenje Novog Sada 1918", snimljenog prema knjizi dr Slobodana Bjelice, u produkciji Novosadske televizije po scenariju i u režiji Ognjena Petkovića.