Kosovska Mitrovica – Više hiljada građana severne Kosovske Mitrovice proslavilo je danas gradsku i hramovnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog. Svetu arhijerejsku liturgiju, u hramu iznad grada, služio je iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije Raško – prizrenske. Verni narod, predvođen svojim sveštenstvom, čelnicima grada i predstavnicima države Srbije, proneo je litije ulicama grada, a sečenje slavskog kolača obavljeno je na trgu kod spomenika caru Lazaru.


- Danas kada obeležavamo slavu Svetog Dimitrija Solunskog, zaštitnika našeg hrama i našeg grada, više nego ikada potrebno je da budemo složni, jedinstveni i puni bratske ljubavi. Bez toga i bez pomoći naše države, koja je uvek sa nama, nećemo moći da se izborimo sa izavovima koji su pred nama i vremenom koje je jako turbulentno – rekao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Pročitajte još: SNP: Mitrovdanski ustav najvažniji oslonac u očuvanju KiM

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev istakao je da je Kosovska Mitrovica, od proslave prethodnog Mitrovdana do danas „postala mnogo lepša, bolja i srećnija".

- Kako da ne bude lepša i ponosna na pokazano jedinstvo, jer to daje rezultate koji su vidljivi. Vi svi Mitrovčani ste iza leđa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u borbi koju vode za interese i severa i juga, i crkava i manastira, i bolnica i škola – rekao je Kozarev. On je naglasio da „smo zajedničkim radom i u beogradskom i u prištinskom sistemu, napravili i lepu autobusku stanicu, i obezbedili krov nad glavom za 100 porodica, i bolje uslove za lečenje".

- Posebno mi je drago što se danas ovde okupilo puno dece i mladih. Oni su naša budućnost i ono što će Mitrovicu učiniti velikom u narednom periodu. Mi smo svi tu da im pomognemo da nemaju problema da uče, rade i stvaraju, a na njima je da nas sve zajedno učinite ponosnim u vremenu koje dolazi – rekao je Kozarev.

Sa građanima severne Mitrovica, i ovog puta, bio je osvedočeni prijatelj iz Republike Srbije Milorad Arlov.

- Hvala vam što svake godine pronosite ovaj časni krst i sve više ga uzdižete. Ja uvek kažem da je svaki čovek na Kosovu i Metohiji jedna velika ikona, jer nam čuvate najsvetiju ikonu, a to je naše i vaše Kosovo i Metohiju – rekao je predsednik Odbora Milorad Arlov.


ZLATNIK ZA ANASTASIJU

Na trgu kod spomenika caru Lazaru, gde je presečen slavski kolač, četvrtu godinu zaredom lomljena je česnica u kojoj je bio zlatnik, dar Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohije iz Republike Srpske, a najviše sreće imala je Anastasija Spasojević iz Kosovske Mitrovice.

Predsednik Odbora Milorad Arlov poželeo je srećnoj dobitnici da joj ovaj zlatnik donese sreću, mir i blagostanje.