NEDOSTATAK parking-prostora jeste globalni problem, s kojim se susreću gotovo svi veći gradovi sveta, pa u tom pogledu i u Novom Sadu nadležni nastoje da unaprede sistem parkiranja vozila koliko god je to moguće u datim uslovima, kako bi stanovnicima i gostima grada ublažili tu vrstu nevolja.

PROČITAJTE JOŠ: Pred publikom dela Konjovića

Uskoro će biti pune dve godine kako je JKP "Parking servis" počeo da primenjuje takozvano blokovsko parkiranje, odnosno, novi sistem koji Novosađanima omogućuje parkiranje u celom kvartu, uz povlašćenu godišnju naplatnu kartu.


PROČITAJTE JOŠ:
U okviru škole u Lapljem selu kod Gračanice otvorena sportska sala

- Oni koji stanuju u delovima grada koji se nalaze u zoni naplate parkiranja kupovinom pretplatne godišnje parking-karte rešavaju problem plaćanja parkiranja - kaže, za "Novosti", Radovan Jeknić, rukovodilac Službe za odnose s javnošću pri tom gradskom JKP, napominjući da je dosadašnje iskustvo potvrdilo da novi sistem pruža bolju i pravedniju uslugu.

GODIŠNjA KARTA 1.560 DINARA CENA godišnje stanarske karte u Novom Sadu je 1.560 dinara. - Parkiranje vozila košta 130 dinara mesečno i ta cena je najniža u Srbiji. Uslov za kupovinu karte je da korisnik ima prijavljeno prebivalište u ulici u kojoj se obavlja naplata i vozilo u ličnoj svojini - precizira Jeknić.

Građani sklapaju ugovor sa "Parking servisom", kojim se određuju uslovi i međusobne obaveze.

- Na taj način građanima se omogućava da slobodno parking-mesto potraže u mnogo širem rejonu nego što je to bio slučaj pre uvođenja blokovskog sistema. Imaju mogućnost parkiranja u celom kvartu i mogu lakše da pronađu parking-mesto.

Jeknić objašnjava da je ranije stanar, ukoliko ne nađe mesto za parkiranje u određenim ulicama, za koje ima plaćenu godišnju kartu, parking mesto morao da potraži tamo gde mu ne važi godišnja stanarska karta, pa je plaćao parkiranje za svaki sat, što je znatno skuplje.

- Blokovsko parkiranje omogućava da njegova stanarska parking karta važi za ceo kvart i ako parkira u bilo kojoj ulici koja se nalazi u njegovom kvartu stanovanja, nema nikakvog dodatnog plaćanja. U istom režimu korisnika stanarskih godišnjih karata, od primene blokovskog parkiranja, nalaze se i preduzetnici.

Od kada se primenjuje blokovsko parkiranje građani su uglavnom zadovoljni, ali bilo je i nekih "sitnih primedaba" što, kako dodaje naš sagovornik, potvrđuje onu narodnu da se svima ne može ugoditi.

"Parking servis" prati primenu blokovskog parkiranja u želji da reaguje na eventualne probleme sugrađana i da taj način olakša problem nedostatka parking mesta i otvoreno je za sve dobronamerne primedbe.

PODSTANARI

PRAVO na mesečnu kartu za parkiranje po povlašćenoj ceni imaju i podstanari, ali su po zakonu dužni da imaju prijavljeno prebivalište.