NOVOSADSKOM Keju žrtava Racije u narednih nekoliko nedelja nedostajaće njegov prepoznatljivi simbol, spomenik "Porodica", koji je odnet na rekonstrukciju i biće vraćen na mesto 24. decembra.

Spomen-obeležje, koje već 47 godina podseća na strašne događaje iz januara 1942. godine, kada su mađarski fašisti počinili zločin, u istoriji poznat kao Novosadska racija, odnet je na rekonstrukciju u Sremsku Mitrovicu.

PROČITAJTE JOŠ - Nezaborav za nevine

Uz nadzor stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, radove će izvesti sremskomitrovačko preduzeće "Granit - Liješće". Biće izrađen novi postament i deo napukle noge najveće, od ukupno četiri figure, koje čine "Porodicu". Pukotina je dugačka oko metar. Za rekonstrukciju iz budžeta Grada Novog Sada izdvojeno je tri miliona dinara.

Ovo monumentalno bronzano obeležje, rad čuvenog vajara Jovana Soldatovića, visoko je četiri metra, široko 1,80, a teško dve i po tone. Njegova demontaža, prva otkako je 1971.godine postavljen, pod budnim okom Siniše Jokića, direktora Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dr Srđana Soldatovića, naslednika vajarevih autorskih prava, trajala je u petak puna tri sata.

Stručnjaci Zavoda započeli su analizu stanja ovog spomenika 2014. godine. Uvideli su da je deo napukao i zahvatila ga je korozija. Izrađen je projekat rekonstrukcije, koji su odobrili Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Republička direkcija za imovinu.

- Posle 47 godina uz Dunav, postolje je na pojedinim mestima počelo da trune, a to se odrazilo i na samu bronzu od koje je izliven spomenik - kazao je Jokić, naglašavajući da će popravke biti rađene pod stručnim nadzorom vajara, arhitekata i istoričara.


PROČITAJTE JOŠ - OBELEŽENA 76-GODIŠNjICA ZLOGLASNE RACIJE: Sećanje, ali i praštanje

Podsetimo, kompleks posvećen žrtvama Novosadske racije, pored spomenika "Porodica", čini i 78 bronzanih tabli, koje su tu postavljene 1992. godine. Na 66 tabli se nalaze imena žrtava, dok su na četiri, od kojih su tri na srpskom, a jedna na hebrejskom jeziku, navedene informacije o Raciji, u kojoj je ubijeno ili pod led Dunava bačeno oko 2.000 Srba, Jevreja i Roma.

Napukla noga najveće figure "Porodice" Foto D. Dozet


EMOTIVNI TRENUTAK

- OVO je za mene emotivan trenutak, jer ovaj spomenik doživljavam dvostruko - kao čovek koji pokušava da sačuva umetničke poruke svoga oca i kao Novosađanin - rekao je, za "Novosti", dr Srđan Soldatović, lekar sportske medicine, koji se uporedo bavi i umetnošću.