POSLOVA u domaćem građevinarstvu sve je više, a istovremeno je sve uočljiviji nedostatak zidara, tesara, armirača i drugih građevinaca koji poslednjih godina u velikom broju odlaze u inostranstvo radi znatno većih zarada, stvarajući tako određeni "vakuum" na domaćem tržištu.

U Srbiji danas nedostaje oko 30.000 građevinskih radnika. Taj deficit majstora različitih profila, po rečima Josipa Modića, predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, i te kako se oseća i u Novom Sadu, uprkos podatku da u tom sektoru u gradu trenutno radi oko 11.000 ljudi.

Pročitajte još: Mašine čekaju majstore

- U gradu sad ima dosta posla u građevinarstvu, potražnja za radnicima je povećana, pa taj kadrovski deficit donekle popunjavaju majstori sa juga Srbije. Ključni problem je to što neki u građevini rade u takozvanoj crnoj ili sivoj zoni, pa su nelojalna konkurencija onima koji rade legalno, jer daju nešto veće zarade, pošto ne plaćaju doprinose.

Dodatna nevolja je, dodaje Modić, to što dobri, iskusni majstori sve više u poslednje vreme odlaze u Nemačku, Austriju, Mađarsku i druge zemlje, gde su zarade i do tri puta veće nego kod nas.

Nestašicu zanatlija osećaju i građani kojima su potrebni majstori, kako za izgradnju, tako i za određene popravke u kući.

NEMAČKA ZA molerske radove, majstor kod nas dobije od 20 do 30 evra dnevno, dok je u Nemačkoj za iste poslove ta zarada dva i po do tri puta veća. - Malo su i kod nas u poslednje vreme skočile dnevnice, ali to ni izdaleka nije kao napolju - dodaje Popović.

- Sve je teže pronaći slobodnog vodoinstalatera, keramičara, molera, zidara, limara, jer su mnogi već u Minhenu, Frankfurtu, Beču ili Budimpešti, a oni koji su ostali, pretrpani su poslovima i prinuđeni da mnoge i otkazuju - ističe, za "Novosti", Ranko Popović, vlasnik SZR "Popović", koja je donedavno imala osmoricu zaposlenih molera, a sad rade svega njih trojica.

Pročitajte još: Majstori na ceni

I on je saglasan sa Modićem da je neophodno pre svega da država efikasnije i brže suzbija rad na crno, što će stvoriti uslove da se zarade u toj oblasti značajnije povećavaju, kako bi se koliko-toliko približile onima na Zapadu.

Uz to, dodaje sindikalac Modić, trebalo bi nastaviti razvoj dualnog obrazovanja, kako bi se mladi u većem broju opredeljivali za građevinske struke, gde bi odmah nakon škole dobili i posao koji može lepo da se radi, ali i zaradi.


SAVET PROTIV SIVE EKONOMIJE

GRADONAČELNIKU Milošu Vučeviću je predloženo da u Novom Sadu bude formiran savet za borbu protiv sive ekonomije u građevinarstvu.

- To telo bi činili predstavnici sindikata, zaposlenih, poslodavaca i grada, odnosno države. Gradonačelnik je prihvatio tu inicijativu i očekujemo podršku - ističe Modić.