U VRBASU bi, prema najnovijim obaveštenjima, do kraja novembra trebalo da bude završeno Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV), najveći projekat EU u našoj zemlji posle Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Izgradnja postrojenja, čija je svrha da zaustavi zagađenje i omogući revitalizaciju Velikog bačkog kanala, započeta je 2011, a bilo je planirano da bude okončana 2014. godine. Kašnjenje je dalo za pravo skepticima, koji su tvrdili da je nemoguće naprečac "izlečiti" VBK, čije je višedecenijsko degradiranje dovelo do toga da ga Norveški institut za vode proglasi za najzagađeniji vodotok u Evropi na trasi Crvenka-Kula-Vrbas od 18,5 kilometara. Ispostavilo se, takođe, da je od toka otpadnih voda teže promeniti svest koja je zatrovala VBK, o čemu svedoče neverovatne količine svakovrsnog otpada koje zagušuju rešetke CPPOV tokom probnog rada na tzv. liniji voda.

- Nedavno je postrojenje obišla delegacija koja pravi projekat remedijacije VBK, i imala je šta da vidi: na rešetki CPPOV ležala je uginula alpska koza! Radnici su morali da seku noge mrtve životinje da bi izvadili truplo koje se zaglavilo. Direktno u kanalizaciju, kroz šahtove, ubacuju se razne crkotine, zbog čega pucaju lanci na rešetkama - izneo je Ranko Mitrović, v. d. direktora JKP "Prečistač Vrbas-Kula".

PROČITAJTE JOŠ - Veliki bački kanal čist za 30 meseci

Prema njegovim rečima, ogroman problem stvaraju i štapići za uši, vlažne maramice, najlon kese i ostali nerazgradivi materijal koji u količinama merenim kubnim metrima stiže iz kanalizacije na ulaz u CPPOV, zagušujući pumpe koje zbog toga moraju da se skidaju i nose na remont.

CPPOV će prikupljati otpadne vode iz Kule, Crvenke i svih naselja u opštini Vrbas, koje će se prerađene upuštati u Veliki bački kanal.

- U postrojenje se već ubacuju sanitarne vode iz Vrbasa i Kule, a čeka se da bude završen potisni vod od Crvenke kako bi se na magistralni kolektor priključila i kanalizacija iz ovog naselja. Potrebno je još da se izgrade kanalizacione mreže u selima u vrbaskoj opštini da bi otpadne vode, umesto u septičkim jamama, završavale u CPPOV - kaže Mitrović.

ZA RADOVE 20 MILIONA EVRA

U CPPOV je preostalo da se završi i linija za neutralisanje mulja. Poslednji objekat koji se gradi je digestor, vredan oko tri miliona evra, koji će služiti za razgradnju organskog sadržaja i proizvodnju biogasa. EU je prvobitno predvidela da u podizanje CPPOV uloži 15 miliona evra, a vrednost radova je dosad već premašila 20 miliona.