OKO 600 zaposlenih u fabrici "Tisa automotiv" u Senti je zadovoljno jer je poslovodstvo sa sindikatom zaključilo prvi kolektivni ugovor. Osim što su radno-pravni odnosi regulisani u skladu sa zakonima Srbije, primenjena je i praksa EU. Ugovorne strane dogovorile su se i o povećanju cene rada, da se zarade i druga primanja isplaćuju na osnovu rada i zalaganja, a novo je to što je svim zaposlenima obezbeđeno dopunsko privatno penzijsko osiguranje.

Zaposleni u ovoj kompaniji posebno su zadovoljni jer će im novembarska plata biti uvećana, tako da će prosečno iznosti 50.000 dinara, rečeno je prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora u Kikindi.

PROČITAJTE JOŠ - Kad radnici sami kupe fabriku

- Najvažnije da će nam plate sada biti uvećane, jer je kolektivnim ugovorom predviđena viša cena rada. Umesto 35.000 dinara za radnike na proizvodnoj liniji, ona će iznositi oko 50.000 dinara. Isplata je redovna, a uslovi rada su dobri. Radi se po osam sati, u dve smene, a prekovremeni rad se posebno plaća. Pogon je čist, uredan, klimatizovan. Malo je firmi koje radnicima daju i dodatno penziono osiguranje, a mi smo i to dobili - izjavio je Dragan Popov, predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata u fabrici.

DOBAR RADNIK - ZADOVOLjAN RADNIK - RAZUMELI smo potrebu radnika da imaju dobar kolektivni ugovor, a potrebe naših radnika su nam na prvom mestu. Mi želimo visokokvalitetan proizvod, a to možemo da postignemo samo ako su radnici zadovoljni - ističe Andraš Gladinec, zamenik direktora fabrike u Mađarskoj.

Izvršni direktor senćanske fabrike Akoš Barna kaže da su se poslovodstvo i sindikat sporazumeli da se zarade i druga primanja isplaćuju na osnovu redovnosti na poslu, što je osnov za obračun svih grupnih i pojedinačnih bonusa.

- Novina je to što je svim zaposlenima obezbeđeno dobrovoljno dopunsko penzijsko osiguranje a da ih to ništa ne košta. To jeste izdatak za poslodavca, ali nije za zaposlene - objasnio je Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata Kikinde, uz napomenu da je ovo jedinstven kolektivni ugovor u severnom Banatu, a verovatno i šire.

Vlasnici fabrike "Tisa automotiv" su iz Nemačke, Mađarske i Srbije. U Senti rade od 2014, a pogon imaju i u Bečeju i zapošljavaju oko 1.700 radnika. Proizvode kablove za auto-industriju. Zbog dobrih uslova rada i zarade, u Senti radi i oko 500 Kikinđana, za koje je svakodnevno organizovan prevoz.