LOKALNA samouprava u Bojniku će od donatorskog programa pod nazivom "EU pro" dobiti milion evra za infrastrukturno opremanje agrobiznis zone u selu Kosančić, na čak 53 hektara.

Ovakvom epilogu je prethodio konkurs, a od ukupno devet odobrenih projekata namenjenih unapređenju poslovne infrastrukture - zajedno vrednih četiri i po miliona evra - malenoj opštini na jugu Srbije je opredeljen najveći iznos. Zato u Bojniku veruju da će im ovo omogućiti da potencijalnim investitorima ponude komunalno opremljeno zemljište, što dosad nije bio slučaj.

- Tokom proteklih godina nismo imali šta da ponudimo zainteresovanima za ulaganje u ovaj deo zemlje, a nova zona će uskoro omogućiti otvaranje novih radnih mesta i stvoriti preduslove da mlade ljude zadržimo u zavičaju. Na tome temeljimo budućnost i razvoj čitavog Bojnika - objašnjava prvi čovek lokalne samouprave Nebojša Nenadović.

PROČITAJTE JOŠ - Bojnik: Profesor ulaže u "zelene kilovate"

Projektom je, inače, predviđena izgradnja oko četiri i po kilometra pristupnih puteva, te vodovodne i kanalizacione mreže, dve trafostanice i telekomunikacione infrastrukture. Slični projekti su odobreni i Kragujevcu, Paraćinu, Priboju, Smederevu, Sokobanji, Svilajncu, Šapcu i Užicu, a njihovo ukupno učešće u poslovima opremanja industrijskih zona i razvoja turističke infrastrukture iznosi dodatnih milion evra.

Podsetimo, "EU pro" je deo "Programa podrške EU razvoju opština", koji se realizuje u 99 opština na teritoriji Šumadije, te zapadne, južne i istočne Srbije. Od početka ove, pa tokom naredne tri godine, Evropska unija će donirati ukupno 25 miliona evra.

NASTAVAK PROGRAMA

PROJEKAT "EU pro" je svojesvrsni nastavak ranijih donatorskih programa znanih kao "EU progres" i "Evropski progres". Ciljevi nove donatorske podrške su bolji uslovi za privlačenje investicija i otvaranje radnih mesta, uz veću konkurentnost preduzeća, bolji rad lokalnih samouprava i unapređenje socijalne inkluzije.