ODLIČNE ocene, koje je Novi Sad dobio u dosadašnjim pripremama za 2021. godinu, kada će poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture, zasnovane su na činjenicama, a ne na utiscima. To je u petak istaknuto na konferenciji za novinare u novootvorenim prostorijama Fondacije "Novi Sad 2021", na Trgu slobode 3, gde je takođe obeležena dvogodišnjica dobijanja prestižnog epiteta za Novi Sad, kao jedini grad van prostora EU.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije, najavio je ključnu fazu u obnovi i razvoju Kinesko-kreativnog polisa, i to simbolično od 13. oktobra, na dvogodišnjicu titule.

PROČITAJTE JOŠ - POTENCIJALI NOVOG SADA PREDSTAVLjENI U NEMAČKOJ: Evropske titule dodatna prednost

- Kineska četvrt je metafora projekta "Novi Sad 2021" - kaže Milenković. - Pozitivne ocene nezavisnih eksperata o našem radu, dokaz su da smo na dobrom putu, pa ćemo tako nastaviti da radimo sve do 2021. Pored već otvorenih kulturnih stanica "Karavan" i "Eđšeg", koji je, recimo samo, za mesec dana posetilo više od 6.000 ljudi, otvaranje kulturne stanice "Svilara" biće 23. oktobra ove godine, ali i nove dve kulturne stanice, "Opens" i "Klisa", koje će početi sa radom dogodine.

Izveštaj panelista nezavisnih eksperata Evropske komisije, kako je istakao Vuk Radulović, rukovodilac sektora za razvoj programa Fondacije, jedan je od najpozitivnije ocenjenih. Takođe, pohvaljen je napredak najznačajnijih servisa, a pozitivne ocene stigle su i za nezavisnost i timski duh Fondacije.

POZITIVNI EFEKTI

DOCENT dr Miroslav Vujičić i doc. dr Sanja Kovačić, ispred tima za evaluaciju, sačinjenog od nezavisnih eksperata sa Univerziteta u Novom Sadu, predstavili su i rezultate istraživanja lokalne zajednice.

- Pozitivne efekte od EPK, kao što su razvoj turizma, široka lepeza kulturne ponude i priliv sredstava, očekuje 85 odsto ispitanika - istakli su Vujičić i Kovačićeva.