Najviše mučenice od madžarke
08. 10. 2018. u 10:40
U kojserićkom kraju šljiva je oduvek bila cenjenija od "izvikane" maline. Domaćini na tržište iznose samo manje količine neprerađenog voća
Lampek prvi najavljuje dolazak jeseni - Foto D. Gagričić
PO selima oko Povlena, Maljena i Divčibara, sa žutom bojom lišća koje najavljuje "zlatnu" jesen, zamiriše i džibra, zadime se kazani i potekne nova "mučenica"...
Kod domaćina koji su već postavili kazane prvenac curi u kofe i kapalice, pa se ocenjuje jačina, a onda - uz čašicu - lako započnu i svakojake priče, da se lakše zaborave brige koje su gorštake pratile sve od početka proleća.
Pročitajte još: Baština iz starih srezova
Najpre im je, kažu, od grada stradala malina, u drugom navratu nevreme je srubilo ono što je bilo preostalo, a nove bujice su odnele puteve... Nebo je sačuvalo samo šljivike, pa će - uprkos ćudima planinske klime - u buradima biti nove dobre kapljice, bez koje nema svadbenih veselja, krštenja, rođendana... ali ni ispraćaja pokojnika do večne kuće.
Iako su minulih godina svima bila puna usta maline, na ovom podneblju se zna - od pamtiveka je rakija za seljake bila najsigurniji kapital, što pokazuju i podaci.
- Na području 26 seoskih naselja u Kosjeriću, šljiva je u prednosti nad ostalim voćnim kulturama, posebno u mestima sa većom nadmorskom visinom - kaže inženjer iz opštinske Poljoprivredne službe Dragan Jovanović. - Razne sorte zauzimaju milion i 600.000 hektara, što je više nego dvostruko više u odnosu na malinu. Zato na oko pola miliona stabala rodi i po 500 tona šljive, a popularna madžarka je ove godine osvetlala obraz i obradovala voćare rodom bez premca.
Pročitajte još: Čobanski dani po 37. put u Kosjeriću
Ovdašnji domaćini, pritom, samo manje količine sirove šljive iznesu na tržište. Iako su trgovci kvalitetan rod plaćali i po 40 dinara za kilogram, dok je ona za pečenje plaćana 18 dinara, šljiva uglavnom ipak završava u sopstvenim podrumima, kačarama i pivnicama...
BRAVO
PRE petnaestak godina, još dok država nije davala subvencije, lokale vlasti u Kosjeriću su svake godine nabavljale i delile sadnice po regresiranoj ceni. Uglavnom su to bile čačanske sorte stenlej, čačanska rodna i čačanska lepotica, koje su sad u punom rodu.
DESTILERIJA "ZARIĆ"
IAKO u varoši pod Crnokosom radi i destilerija "Zarić" - najveća u jugozapadnoj Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od tri miliona litara i asortimanom od pet vrsta voćnih rakija - ovdašnji ljudi joj prodaju samo manje količine meke rakije, za čuvenu kraljicu i medovaču.
Domaćini rakiju radije čuvaju u svojim buradima, pa se pretpostavlja da je "na čekanju" kapital od oko 75 vagona ljute, naslednice čuvene povlenke...