ČVRSTE veze Novog Sada i Gračanice dodatno su ojačane sponom dogovorene kulturne saradnje koju su u petak u gračaničkom Domu kulture potpisali direktor KCNS Bojan Panaotović i prvi čovek Doma kulture Gračanice Živojin Rakočević.

U prisustvu brojnih građana i poslenika „sedme sile“ Rakočević je kazao da se ne smemo otuđiti od naše tradicije i kulture.

- Saradnja sa ustanovama i umetnicima iz Novog Sada od ogromnog značaja za naše ljude u Gračanici – rekao je Rakočević.

Pročitajte još - MLADI DOKTORI U GRAČANICI: Posao za dvanaest lekara

Direktor KCNS Panaotović rekao je da nema ništa logičnije i prirodnije od posete Gračanici i da su predavači i saradnici KCNS spremni da nastupaju i u Prištini, Prizrenu i Pasjanu, jer postoji interesovanje u tim sredinama za sadržaje KCNS-a.

- Novi Sad kao Evropska prestonica kulture 2021. godine i njegove institucije, imaju priliku da pred Evropom afirmišu ljudska i građanska prava i da naglašavaju da je nedopustivo da u 21. veku bilo ko zazire da govori svojim jezikom, piše svojim pismom i živi kao u rezervatu.- naglasio je Panaotović.

Posle potpisivanja protokola o saradnji upriličena je tribina posvećena stogodošnjici od probijanja Solunskog fronta, koju su priredili novosadski istoričari msr Ognjen Karanović i msr Srđan Graovac, dugogodišnji saradnici i predavači KCNS-a.

Foto Pres služba KCNS