Valentina Zareva, diplomirani menadžer (54) i strastveni planinar iz Surdulice, posle najviših vrhova Balkana, Japana, Evrope, Rusije, Afrike i Južne Amerike, osvojila je i najviši vrh Grčke. Valentina se poslednjih dana septembra popela na Mitikas, na 2.918 metara nadmorske visine na grčkom Olimpu.

To je mesto gde je nastala grčka mitologija, planina na kojoj je, prema predanju, živelo 12 najvažnijih bogova grčkog Panteona, o kojima je u svojim epovima pisao Homer, ističe ova hrabra žena.

Mitikas, najviši vrh Grčke, jedan je od najtežih vrhova za penjanje. Skala i Skolio su vrhovi koji zahtevaju dobru kondiciju, a Mitikas, drugi po visini vrh na Balkanu, zahteva maksimalnu koncentraciju, strpljenje, obazrivost i hrabrost. I pored mnogobrojnih osvojenih vrhova na četiri kontinenta, Valentina priznaje da je penjanje na krov Olimpa jedan od najtežih poduhvata u njenoj karijeri.

Pročitajte još - Srpski planinari na vrh Olimpa izveli slepog kolegu iz Zagreba

- Sve je na vama, vaših deset prstiju na rukama, nogama kojima uporno pronalazite i najmanji centimetar oslonca, i u glavi, koja ne dozvoljava strahu da vas blokira, već vas bodri da pronalazite rešenje, kamen po kamen, stenu po stenu, na putu ka vrhu - opisuje Zareva.

Ona otkriva i da intenzivno razmišlja o svom sledećem poduhvatu.

Ima toliko prelepih istorijskih lokaliteta koji me privlače svojom atraktivnošću. Svakako bih volela da jednog dana zakoračim na Himalaje - navodi najaktivnija planinarka juga Srbije.