NAPUŠTENI psi sa ulica u opštini Srbobran odnose se u kaveze u Temerinu, u kojima, prema tvrdnjama iz Udruženja za zaštitu prava životinja BAK u Nadalju, nema uslova za njihovo zbrinjavanje. Navodi se da su psi životno ugroženi i tokom grupnog prevoza do Temerina, u limenim sanducima sa nedovoljno ventilacije. Ono što ljubitelje životinja posebno zabrinjava jeste sudbina pasa, jer se ne zna gde i kako završavaju posle karantina u Temerinu.

U avgustu je u Srbobranu, Nadalju i Turiji uhvaćeno 12, a u septembru 15 pasa. Posle druge akcije predstavnici udruženja BAK zatekli su u Temerinu 15 pasa, od kojih je jedan izvučen, za šta je plaćeno 3.600 dinara. Naglašavaju da pas pritom nije ni vakcinisan, ni čipovan, niti kastriran. Nekoliko dana kasnije, u prihvatilištu je bilo ukupno pet pasa, a u jednom kavezu ležalo je štene u krvi, koje je udavio veliki beli azijat. Tokom naredne posete, navode, naišli su na razvaljene kaveze, a psi su bili pušteni.

- Boksovi za pse u Temerinu su krajnje nehigijenski. Hrana se baca na beton, na kojem psi leže izmešani - zdravi i bolesni, mužjaci i ženke, veliki i mali. Objekti ne ispunjavaju uslove propisane za prihvatilišta ili pansione za životinje - predočila je čelnica udruženja BAK Svetlana Đorđin.

Pročitajte još - VLASNICI PASA, OPREZ: Šinteri otimaju i čipovane kućne ljubimce i odvoze ih u druge gradove!

Hvatanje napuštenih pasa u Srbobranu, kao i u mnogim drugim vojvođanskim opštinama, obavlja "Zoohigijena Aza", sa sedištem u Odžacima, koja je iznajmila objekte JKP "Temerin" u ovom gradu. Ugovor sa "Azom" potpisalo je JKP "Graditelj" iz Srbobrana, na osnovu odluke lokalne Skupštine da se obavljanje usluga zoohigijene poveri privatnom preduzeću, jer opština nema kapaciteta za taj posao.

Primedbe na uslove u boksovima

Zahteve za inspekcijsku kontrolu prihvatilišta u Temerinu podneli su udruženje BAK i NVO "Solidarno za životinje i prirodu" u Beogradu.

- "Aza" radi tako što hvata pse u jednoj opštini, a izbacuje ih u drugim, pa iste ponovo hvata, o čemu svedoče brojni građani. Širom Vojvodine pojavljuju se novi čopori nepoznatih pasa, uplašenih i dezorijentisanih, često bolesnih i povređenih, koji predstavljaju opasnost od širenja zaraznih bolesti, kao i za bezbednost... - navela je Aleksandra Dudić iz NVO "Solidarno za životinje i prirodu" u prijavi, koju je krajem septembra dostavila Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Transport lutalica u skučenim sanducima

ZOOHIGIJENA IZGUBILA "O"


DIREKTOR "Aze" Branko Jovanović izbegao je odgovor na novinarsko pitanje šta biva sa uhvaćenim psima, i za sve informacije o preduzeću uputio na Agenciju za privredne registre (APR).

Tamo se može saznati da je "Aza" osnovana 20. januara 2017. godine i da njenu pretežnu delatnost čine "ostale nepomenute lične uslužne delatnosti". Zanimljivo je da je u nazivu firme izostavljeno slovo "o", pa je u APR zavedena kao "Zohigijena" umesto "Zoohigijena".