SVI kapaciteti "Novosadske toplane" praktično su spremni za početak grejanja, tako da radijatori u stanovima i poslovnim objektima mogu da budu topli i pre zvaničnog početka grejne sezone, 15. oktobra, ako bude potrebno.

Kako su na konferenciji za novinare izjavili čelnici tog gradskog JKP, daljinsko grejanje za ukupno 106.000 Novosađana počeće i pre roka, ako tri dana uzastopno spoljna temperatura bude niža od 12 stepeni.

Pročitajte još: Grejanje uz nižu cenu u Somboru

- Ovih dana obavljamo uobičajene redovne probe sistema, tako da korisnici mogu da budu spokojni kada je reč o grejanju - rekao je Dušan Macura, rukovodilac proizvodnje i distribucije.

Direktor "Novosadske toplane" Dobrosav Arsović istakao je da su obavljeni ili se završavaju obimni radovi na obnovi vrelovodne mreže u gradu, za koje je ove godine to JKP iz sopstvenih sredstava izdvojilo ukupno milijardu i 70 miliona dinara.

- Radovi, koji su u toku, neće uticati na početak i tok grejne sezone, jer će sve biti završeno na vreme i po planu, kako bi svima bila isporučena toplotna energija za grejanje - napominje Arsović.

On predočava da će do početka grejne sezone biti završena izgradnja novog kotla u Toplani "Istok", snage 60 megavata, vredna 325 miliona dinara. To je najznačajniji ovogodišnji projekat preduzeća, koji će bitno poboljšati energetsku efikasnost i grejanje u istočnom delu grada.

DOBIT "NOVOSADSKA toplana" je lane ostvarila neto dobit od 1,3 milijarde dinara, a u budžet Grada, osnivača preduzeća, uplatila je 646,4 miliona dinara. - Na ovaj način znatno doprinosimo napretku Novog Sada - dodaje Arsović.

Pročitajte još: Grejanje "podelilo" Jagodince

U toku su, kako je najavio direktor, pripreme za rekonstrukciju Toplane "Jug" i izgradnju postrojenja za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije. Ta toplana će godišnje proizvoditi oko 30 miliona kilovat-časova struje i isto toliko toplotne energije.

CENE U RIKVERC

KADA za oko mesec dana stupi na snagu novi cenovnik, grejanje će u Novom Sadu biti jeftinije 4,79 odsto, dok će cena tople potrošne vode biti snižena za 6,97 procenata.

- Stručno, ekonomično i efikasno poslovanje omogućilo je da predložimo smanjenje cena usluga - ističe Arsović.