TEFIK Derviši, iz Bora, koji je na privremenom radu u Francuskoj, želeo je da na Borskom jezeru investira kapital koji je zaradio u toj zemlji. Kupio je imanje na omiljenom izletištu Borana i želeo da uloži 100.000 evra, kako bi na tom mestu sagradio bungalove, plažu, uredio okolinu... Međutim, kada je došao na odmor video je da njegove zemlje nema, jer je kroz nju, nelegalno, prošao put, a sav materijal je gurnut u vodu, čime je obala - potpuno uništena!

PROČITAJTE JOŠ - Klizište uništilo dom

- Kad me kap nije udarila - u neverici je Tefik. - Kada sam došao da obiđem imanje, video sam da kroz moju zemlju ide put, da su otvorena klizišta, materijal je gurnut u jezero, tako da je obala potpuno uništena...

PROČITAJTE JOŠ - Proradilo klizište pod Rudnikom

Tefik kaže da je odmah pozvao Ljubomira Stankovića, vlasnika zemlje na Borskom jezeru, koji mu je prodao zemlju.

NEDOSTUPAN BLAGOJE Spaskovski u ponedeljak je bio nedostupan za komentar. S druge strane, u SO Bor nam je rečeno da će se obaviti eksproprijacija, kao i da će se obaviti prenamena zemljišta na Borskom jezeru u gradsko građevinsko. - Kasno je sada za to - kaže Stanković. - Ako su želeli da sve bude po zakonu, onda je prvo trebalo da se obavi eksproprijacija, pa sve ostalo. Ovako, šteta koja mi je naneta ovakim upadom u moju privatnu svojinu meri se stotinama hiljada evra.

- Stanković mi je kazao da su, bez njegovog znanja, u njegovo vlasništvo ušle mašine iz Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" i prokopale put kroz sredinu imanja - odmahuje glavom Tefik. - Moje imanje je, tako, potpuno uništeno.

Stanković kaže da su, bez njegovog znanja, jednog jutra, u njegov posed ušle mašine iz RTB.

- Kada sam došao na lice mesta, mašine su uveliko radile i probijale put kroz sredinu mog imanja - nadovezuje se Stanković. - Tu je bio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, koji mi je kazao da se ne brinem i da će mi sve biti plaćeno, kao i da ću u potpunosti biti obeštećen.

Međutim, iako je od tada prošlo gotovo četiri godine, niti je Stanković obeštećen, a na njegovom imanju su se otvorila brojna klizišta, koja prete da celo brdo survaju u Borsko jezero.

- Obraćao sam se pismenim putem i RTB, ali i SO Bor, jer su, u međuvremenu, opet bez mog znanja, put koji je prokopan kroz imanje ubeležen u urbanistički plan - u neverici je Stanković. - Niti je sa mnom iko razgovarao, niti je obavljena eksproprijacija, ma nijedna zakonska procedura nije ispoštovana.

Zbog radova RTB Bor i brdo krenulo da klizi

Stanković kaže da je morao ponovo da radi parcelizaciju zemljišta, a da niko nema odgovor kako će biti obeštećen jer je on na svom imanju uveo kanalizaciju, vodu, struju... Međutim, prilikom prokopavanja zemlje, sve je to uništeno.

- Nisam imao drugog izbora nego da podnesem tužbu protiv SO i RTB "Bor" - kaže Stanković. - Nadao sam se da živimo u uređenoj zemlji, gde je privatna svojina svetinja, a moje imanje je uništeno kao da živim na divljem zapadu...