U ČAST i slavu vojvode Stojana Čupića - Zmaja od Noćaja, u subotu će se u Salašu Noćajskom, naselju u Sremskoj Mitrovici, tradicionalno održati 26. sabor. Uz pomen, opelo, prigodan program i viteške igre biće obeleženo i 30 godina od kako su mošti i spomenik Čupiću preneti iz Zvornika u Salaš Noćajski.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, a domaćini Mesna zajednica Salaš Noćajski, Crkvena opština Salaš Noćajski i Zavičajno udruženje "Stojan Čupić - Zmaj od Noćaja". Prigodan program "Mačvansko prelo", od 16.30, organizuje Centar za kulturu "Sirmijumart".


Pročitajte još - Drina, prva linija odbrane


- Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka, kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja - kaže Goran Čupić, potpredsednik Zavičajnog udruženja i potomak Vojvode Stojana.

- Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja, čuvenim pobedama nad Turcima ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Proslavio se u bojevima na Salašu, Mišaru, Klenju, u Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji...