POSLE tačno jedne decenije, pacijenti sa područja Opštine Vrnjačka Banja ponovo će moći da obavljaju hemodijalizu u ovdašnjoj Specijalnoj bolnici za interne bolesti i zbog svoje terapije neće više morati da putuju u obližnje Kraljevo.

Po rečima direktorke Vanje Balšić, iako još od 2008. u ovoj uglednoj zdravstvenoj ustanovi postoji čak osam aparata za dijalizu iz donacije italijanske ambasade u Srbiji, nije bilo svih neophodnih uslova da se ta vrsta terapije i obavlja u ovoj bolnici.

- Posle školovanja lekara, obuke medicinskog osoblja, adaptacije i prilagođavanja prostorija, zahvaljujući velikom angažovanju i energiji kompletnog kolektiva, kao i nesebičnoj podršci Ministarstva zdravlja koje je i osnivač naše ustanove i lokalne samouprave, konačno smo u mogućnosti da tokom nedelje, bar zasada, obavljamo hemodijalizu desetoro pacijenata sa teritorije vrnjačke opšine. To ima veliki, neprocenjiv značaj za pacijente, ali i za njihove porodice. Stekli su se i medicinski i zakonski uslovi i već prvog dana u Centru za dijalizu primili smo pet pacijenata - kaže direktorka Balšić.


PROČITAJTE JOŠ - I LEČENjE SA PET ZVEZDICA: Vrnjačka Banja dobija luksuzni objekat


Osim aparata za hemodijalizu iz italijanske donacije, vrnjačka Specijalna bolnica za interne bolesti poseduje još pet ovakvih uređaja koje im je poklonila Ambasada Japana.

- Neophodno je još da se uradi aneks ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, kako bi se stvorili uslovi i da primamo devetoro pacijenta sa teritorije opštine Trstenik, kojima je bliže i lakše da dolaze na terapiju u Vrnjačku Banju nego da, kao do sada, putuju u Kruševac - naglašava direktorka Vanja Balšić. - Nadamo se da ćemo do kraja godine moći da prihvatamo i pacijente koji turistički dolaze u naše mesto, kao i da našu uslugu ponudimo i omogućimo onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, a imaju potrebu da o svom trošku obave ovu vrstu terapije. To bi bio i značajan prihod za našu ustanovu.RADNO VREME

CENTAR za dijalizu vrnjačke Specijalne bolnice za interne bolesti, kako saznajemo, radiće tokom prepodnevne smene šest dana sedmično. Prigodno svečano otvaranje zakazano je za sledeću nedelju.