"NARODE čivijaški, čuj i počuj, a ponešto i prečuj..." Ovo je početak govora čivijaškog dobošara (glumac Borivoje Božanić), kojim je u četvrtak ujutru u šabačkim školama počeo tradicionalni čivijaški čas, čime je startovao i ovogodišnji Belosvetski sajam humora i satire - šabačka "Čivijada".

Tokom prvog dana organizovani su niz izložbi, veče humora, podizanje karnevalske zastave, pošto se uz najpoznatiju gradsku manifestaciju već nekoliko godina održava i veliki međunarodni karneval sa gostujućim trupama iz zemalja širom sveta.

"Čivijada" će biti nastavljena danas (petak), promocijom evropskih karnevala po školama i vrtićima, dok će u pešačkoj zoni trajati Bazar starih i umetničkih zanata. U podne je planiran karneval dece iz ovdašnje predškolske ustanove, a za veče je zakazano otvaranje izložbe "Iz plamena u život" Dragana Petrovića.


PROČITAJTE JOŠ - Sve dobro učvrstila "Čivijada"


U subotu, nakon što se dobošar, još jednom, fijakerom provoza šabačkim ulicama, utakmicu će odigrati glumci i konobari, a zaigraće i novinari protiv političara. Veliko kolo igraće se na centru Šapca, uslediće karneval trudnica i beba, pa zatim veliki međunarodni karneval.

"ZVONO" Dobošar u školama

Završno veče, u subotu, rezervisano je za promociju predsednika Čivijaške republike, a ove godine "presto" će zauzeti poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks. Na velikoj bini simbolično će preuzeti ključeve prestonog grada Čivijaške republike.